Jdi na obsah Jdi na menu
 


Celozrnný křupavý chlebíček

Surovinycelozrnny-chlebicek.jpg

125 g pohankové mouky
125 g libovolných bezlepkových vloček (měla jsem směs pohankových, jahelných, rýžových a kukuřičných)
1/2 lžičky soli
400 ml vody
60 g sezamových semínek (dala jsem jen 30 g)
30 g máku
30 g slunečnicových nebo lněných semínek
1 větší hrst vlašských ořechů

 

Postup

Smícháme mouku, vločky, sůl a vodu a necháme hodinu a více odležet. Pak přidáme sezam, mák a nasekané ořechy. Část sezamu můžeme nahradit lněnými či slunečnicovými semínky. Necháme 10 minut odležet. Pak hmotu rozprostřeme v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a nožem naznačíme mřížku, aby se chlebíky po upečení snadněji lámaly. Pečeme při teplotě 140 °C asi hodinu.

 

Poznámky

Zdroj receptu: inspirace v časopise Pošli recept, převedeno do bezlepkové podoby.

Dělala jsem slanou variantu (přidala jsem sůl a pizza koření) a sladkou variantu (s ubráním soli a přídavkem cukru a skořice). Obojí bylo moc dobré, křupavé, vzdáleně připomínající knäckebrot.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

suchárek

(astraia, 28. 2. 2016 11:14)

Dobrý den, vyzkoušela jsem recept a musím říci, že na mě to bylo docela až moc tvrdé a neumím si představit k čemu by se to dala chroustat, možná nalámat do polévky nebo zabalit na vysokohorskou túru. Pro normální použití mi to pro mě připadá jako moc koncentrovaná potrava. Vaše stránky ale určitě moc přínosné jsou, protože plno lidí je rádo, když najdou pro takovouto dietu nějakou inspiraci.

Re: suchárek

(Petra, 2. 3. 2016 20:43)

Možná jste pekla na příliš vysokou teplotu nebo příliš dlouho, každá trouba peče jinak. Souhlasím s Vámi, takovéhle sušší tvrdé pečivo se skvěle hodí na cesty, protože se dobře převáží a nezabere příliš mnoho místa. My jsme chlebíky křoupaly i jen tak na svačinu.