Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chana masala (cizrna v kořeněné omáčce)

Surovinychana-masala-2.jpg

3 lžíce oleje
1 lžička římského kmínu
1 lžička černého hořčičného semínka
kousek chili papričky
10 celých kari lístků (zelené lístky)
1 cibule
2 stroužky česneku
asi 2 cm čerstvého zázvoru
2 rajčata, pokrájená na kostičky
mleté chili koření dle chutichana-masala.jpg
čerstvě umletý pepř dle chuti
½ lžičky kurkumy
½ lžičky mletého koriandru
2 lžičky směsi kořen chana masala (nebo 1 bobkový list, 3 hřebíčky, 2 zelené kardamomy, 2 cm kousek celé skořice, ½ lžičky fenyklu)
sůl
2 hrnky uvařené cizrny

 

Postup

V hlubší pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm asi 30 sekund rozvonět římský kmín a hořčičné semínko. Poté přidáme chilli papričku a kari lístky a mícháme dalších asi 15 sekund. Přidáme drobně nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji necháme zezlátnout. Poté přidáme prolisovaný česnek a jemně nastrouhaný zázvor a ještě minutu restujeme. Přisypeme nakrájená rajčata a za stálého míchání restujeme, až jsou rajčata zcela měkká a rozvařená téměř na kaši. Zasypeme koriandrem, kurkumou a směsí chana masala (nebo přidáme zbývající koření). Přisypeme uvařenou cizrnu, osolíme a přilijeme tolik vody, aby vznikla hustší omáčka. Osolíme podle chuti a 10 minut na malém plameni povaříme, aby se propojily chutě. Kdo má rád husté omáčky, může část odebrat, rozmixovat a vmíchat do zbývající směsi.
Podáváme s rýží nebo chlebovými plackami (zde pozor na lepkovost, běžné indické chlebové placky jsou z pšeničné mouky).

 

Poznámky

Přiložené fotografie: první (chana masala v hrnci) - použila jsem dvě menší rajčata a část omáčky rozmixovala na zahuštění; druhá (chana masala na talíři) - použila jsem plechovku krájených rajčat a málo je vydusila, proto je víc omáčky a je červenější (doba mých "indických začátků").

Při přípravě indických pokrmů je potřeba nenahrazovat nebo nevynechávat určité druhy koření, protože jedině tak vše dohromady správně vynikne. Navíc je potřeba dodržet postup, nejdříve restovat koření na oleji, aby se rozvonělo, a pak přidávat ostatní suroviny. Komu se zdá použitého koření hodně druhů, může koupit už hotové kořenicí směsi (prodává se přímo směs Chana masala (http://www.gurmankoreni.cz/smesi-koreni/smes-kari-cizrna), případně alespoň směs garam masala).

Inspirovala jsem se na www.holycowvegan.net a na www.vegrecipesofindia.com.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář