Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lilek po indicku

Surovinylilek-po-indicku.jpg

3 lžíce oleje
1 lžička římského kmínu
1 lžička černého hořčičného semínka
1 cibule
1 velký stroužek česneku
2 cm kořene zázvoru
½ lžičky kurkumy
½ lžičky mletého koriandru
½ lžičky garam masala
5 kari lístků
chili koření dle chuti
1 lžíce rajčatového protlaku
1 velký lilek
sůl
čerstvý koriandr

 

Postup

Omytý lilek nakrájíme na kostičky velikosti sousta, posolíme a necháme asi 30 minut vypotit. Poté ho opláchneme a osušíme.
V hlubší pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm asi 1-2 minuty rozvonět římský kmín a hořčičné semínko. Přidáme drobně nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji necháme zezlátnout. Poté přidáme prolisovaný česnek a jemně nastrouhaný zázvor a ještě minutu restujeme. Přidáme zbývající koření (kurkumu, koriandr, garam masala, chili koření, kari lístky) a minutu společně opékáme. Poté přidáme protlak a nakrájený lilek, osolíme, podlijeme menším hrnkem vody a za občasného zamíchání vaříme doměkka.
Podáváme posypané čerstvým koriandrem, s rýží nebo chlebovými plackami (zde pozor na lepkovost, běžné indické chlebové placky jsou z pšeničné mouky).

 

Poznámky

Při přípravě indických pokrmů je potřeba nenahrazovat nebo nevynechávat určité druhy koření, protože jedině tak vše dohromady správně vynikne. Navíc je potřeba dodržet postup, nejdříve restovat koření na oleji, aby se rozvonělo, a pak přidávat ostatní suroviny.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář