Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cizrna na paprice

cizrna-na-paprice.jpg

 

Suroviny

2 lžíce oleje
1 cibule
1 pórek nebo 3 jarní cibulky
2 lžičky sladké papriky
voda podle potřeby
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
3 hrnky uvařené nebo konzervované cizrny
(rostlinná smetana)
sůl
pepř

 

Postup

Cizrnu rozdělíme na dvě poloviny a jednu s trochou vody rozmixujeme na hustou kaši.
V hlubším hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm drobně nakrájenou cibuli do zesklovatění. Přidáme na kolečka nakrájenou bílou část pórku nebo jarních cibulek a restujeme ještě 2 minuty. Zasypeme sladkou paprikou, promícháme, aby se paprika rozpustila v tuku a podlijeme asi hrnkem vody. Přidáme nové koření a bobkový list a 5 minut povaříme. Poté koření vyndáme, přisypeme celou cizrnu a zelenou část pórku či cibulky a 5 minut povaříme. Zahustíme rozmixovanou cizrnou, osolíme, opepříme a společně ještě 5 minut vaříme. Na závěr můžeme zjemnit trochou rostlinné smetany. Podáváme s rýží.

 

Poznámky

Podobný recept uveřejnila před několika lety průkopnice českého bio stravování Hanka Zemanová. Recept se stal hitem mezi vegetariány, vegany i bezlepkáři. U mě čekal dlouho na seznamu věcí „k vyzkoušení“, až se konečně dostal na řadu. Trochu jsem si ho upravila (autorka přidává citronovou šťávu, nedává bobkový list ani nové koření atd.) a výsledek mi tak zachutnal, že se k němu budu ráda vracet.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Cizrna

(Amálie, 2. 4. 2016 15:37)

Recept vypadá úžasně. Chystám se poprvé vařit cizrnu. Je více druhů ? Nakoupila jsem tuto http://www.bio-kramek.cz/Cizrna-Bio-500g-d281.htm a plno jiných zdravých bez lepkových potravin a nevím zda je to takto dobře. Budu ráda za radu. Děkuji Amálka

Re: Cizrna

(Petra, 2. 4. 2016 16:47)

Cizrnu doporučuji alespoň na 12 hodin namočit. Poté vodu slít a v čerstvé vodě ji vařit doměkka. Vařím ji asi hodinu a čtvrt v obyčejném hrnci nebo 40 minut v papiňáku. Solí se až uvařená.
Ano, je více druhů cizrny, ale u nás se běžně kupuje právě tato jedna. Jinak u kolegů z Indie jsem viděla drobnou cizrnu, velkou cizrnu (kuličky mají po uvaření určitě víc než centimetr), černou cizrnu, loupanou a půlenou cizrnu a další druhy.