Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čočková sekaná

cockova-sekana-1.jpg

 

Suroviny

2 hrnky hnědé čočky
2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
3 lžíce Vegavaja (Adveni, je možné nahradit 3 lžícemi mletého lněného semínka nebo cizrnové mouky)
3 mrkve
kousek celeru
1 velká cibule
2-3 stroužky česneku
2 lžičky majoránky
1 lžička sušeného libečku
1 lžička sladké uzené papriky
3 lžíce oleje
sůl
pepř

 

Postup

Čočku předem namočíme, nejlépe přes noc, a v čerstvé vodě vaříme 45 minut, aby byla hodně měkká a kašovitá. Na vaření použijeme menší množství vody a podle potřeby vodu doléváme tak, aby se čočka nepřipálila, ale aby po uvaření nezbyla v hrnci přebytečná voda. Uvařenou čočku necháme trochu vychladnout. Poté do ní vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli, nasekané vlašské ořechy, najemno nastrouhanou mrkev a celer, prolisovaný česnek, práškové Vegavajo (nebo mleté lněné semínko), olej a veškeré koření a bylinky. Důkladně promícháme a necháme 30 minut odstát. Poté ze směsi vytvoříme dvě šišky, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 190 °C asi 30-45 minut, až se na povrchu vytvoří kůrčička. Upečenou sekanou necháme před krájením krátce vychladnout.

 

Poznámky

Vegavajo nebo lněné semínko předem nenamáčejte, vytáhne z uvařené čočky přebytečnou vodu a směs zahustí.
Kromě sekané je možné ze směsi vytvarovat karbanátky nebo směsí naplnit formičky na muffiny.
Sekaná se lépe krájí studená, horká se trochu rozsýpá.

cockova-sekana-2.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář