Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čočkové kari se špenátem

cockove-kari.jpg

 

Suroviny

350 g hnědé čočky
1 cibule
1 stroužek česneku
olej
1 lžička kurkumy
2 lžičky garam masala
1 lžička kari koření
½ lžičky mletého zázvoru
¼ lžičky mletého chilli
sůl
pepř
250 g listového špenátu
200 ml kokosového mléka

 

Postup

Čočku přebereme, promyjeme a přes noc namočíme do studené vody.
Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nasekáme. Společně orestujeme na oleji. Ke konci restování přidáme kurkumu, garam masalu, zázvor a chilli a krátce osmažíme, aby se koření rozvonělo. Přidáme slitou čočku a zalijeme vodou tak, aby sahala asi 2 cm nad čočku. Osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme 20 min, podle potřeby můžeme dolít vodu, ale jen tak, aby sahala těsně nad čočku. Poté vmícháme pokrájený špenát a kokosové mléko a společně ještě 5 minut povaříme. Na závěr dokořeníme podle chuti (kari, chilli, sůl…).

 

Poznámky

Kokosové mléko je možné nahradit rostlinnou smetanou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

A co to je?

(Emma, 7. 11. 2012 19:10)

A co je to garam masala a kde sa to da kupit? Inak vyborne recepty, ja som vegan (aj bez masa) a niedeky uz neviem, co.

Re: A co to je?

(Petra, 7. 11. 2012 19:46)

Garam masala je indická směs koření. Obsahuje římský kmín, koriandr, pískavici, hořčici, hřebíček, pepř, anýz, zázvor a další (různí výrobci mají různé složení). Co je mi známo, Indové ji používají mnohem častěji než kari.

Jinak já jsem dlouhé roky také nejedla maso. Od té doby, co jsem musela začít s touto dietou, si maso občas dám, ale jen tak jednou za měsíc, a to ještě jen rybu nebo výjimečně kuře. Většina místních masových receptů je od sestry nebo kamarádek :-)