Jdi na obsah Jdi na menu
 


Luštěninovo-zeleninová směs

lusteninovo-zeleninova-smes.jpg

 

Suroviny

hrst hrachu
hrst čočky
hrst celozrnné rýže
hrst pohanky
hrst sušených hub
1 cibule
olej
3 mrkve
1 petržel
4 řapíky celeru
½ pórku
1 menší cuketa
hrst mraženého hrášku
hrst zelených fazolek
několik kapustiček
3 stroužky česneku
1 lžička kmínu
zelené bylinky (mám sušenou směs libeček, petrželka, celerová nať)
sůl
pepř
čerstvá petrželka

 

Postup

Hrách, čočku a celzrnnou rýži společně přes noc namočíme. Zvlášť namočíme i pohanku a opět zvlášť sušené houby.
Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na rozpáleném oleji. Přidáme nakrájený pórek a slité houby a krátce orestujeme. Poté přidáme slité luštěniny (bez pohanky), na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer a na tenké plátky nakrájené dva stroužky česneku. Zalijeme malým množstvím vody (asi půl hrnečku) a ochutíme zelenými bylinkami, kmínem, solí a pepřem. Promícháme a pod pokličkou pět minut vaříme. Poté přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, hrášek, fazolky a kapustičky. Pod pokličkou dusíme, až je vše měkké. Podle potřeby doléváme po trochách vodu, aby se pokrm nepřipaloval, ale opatrně, abychom nepřipravili místo kaše polévku. Když jsou luštěniny měkké, přidáme slitou pohanku a půl hrnečku vroucí vody, přiklopíme pokličkou, stáhneme z plotýnky a necháme dvacet minut bez vaření dojít. Poté přidáme prolisovaný stroužek česneku, dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.

 

Poznámky

Zeleninu můžete libovolně obměňovat podle vlastní chuti a stavu zásob.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář