Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nepravý šoulet z hrachu a pohanky

soulet.jpg

 

Suroviny

300 g sušeného hrachu (zelený nebo žlutý, případně i loupaný půlený)
1 hrnek pohanky (pohankové kroupy)
kostka zeleninového bujonu
3 stroužky česneku
1 lžička majoránky
sůl
pepř
3 velké cibule
olej

 

Postup

Hrách přes noc namočíme, druhý den vodu vyměníme za čerstvou a v té hrách uvaříme doměkka (cca 40 minut).
Pohanku propereme, zalijeme 1.5 hrnkem vody, přidáme zeleninový bujon (nebo směs bylinek a sušené zeleniny), prolisovaný česnek a majoránku a přivedeme k varu. Ihned odstavíme ze sporáku, přiklopíme pokličkou a zabalíme na 20 minut do peřin.
Cibuli pokrájíme na drobné kousky a na oleji orestujeme dozlatova.
Uvařený hrách slijeme a smícháme s pohankou, promícháme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Podáváme posypané osmaženou cibulkou, buď jako samostatný pokrm se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k masu, uzenině či vajíčkům.

 

Poznámky

Šoulet jsem prvně ochutnala před lety ve školní jídelně. Poslední dobou mám nějaké hrachové období, tak jsem se rozhodla klasický šoulet upravit pro bezlepkovou dietu, abych si na něm mohla pochutnat i teď, po nasazení diety. Myslím, že pohanka zvládla velmi dobře nahradit tradičně používané kroupy.
U nás běžná kombinace luštěninové kaše s masem nebo vajíčkem je pro organismus poměrně těžce stravitelná, obsahuje totiž příliš bílkovin. Mnohem lepší je luštěninové kaše servírovat s čerstvou nebo sterilovanou zeleninou. Mezi mé favority patří kombinace luštěniny + červená řepa + salátová okurka.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

"ŠOULET"?

(ludmilaikov, 30. 7. 2016 13:10)

Dělám ho roky z různých surovin, v podstatě dodržuji pouze (přibližný váhový) poměr luštěniny nebo směsi luštěnin (hrách, fazole, cizrna, čočka..) a obilnin nebo jejich směsi (kroupy, rýže, pohanka, proso...) 1:1. Vše před vařením (kromě čočky) namáčím a vařím spolu. Dochucuji: sůl, pepř, majorán, česnek, nebo co mě právě napadne. Pro masožravce lze použít jako přílohu k masům, nebo s masem zapéct.