Jdi na obsah Jdi na menu
 


Besan barfi (indický dezert z cizrnové mouky)

besan-burfi.jpg

 

Suroviny

1 hrnek hladké cizrnové mouky
½ hrnku cukru
¼ hrnku vody
½ hrnku ghee (přepuštěného másla) nebo rozpuštěného rostlinného tuku
½ lžičky mletého kardamomu
sekané mandle nebo kešu ořechy na ozdobu

 

Postup

Nejdříve si připravíme cukrový sirup – rozpustíme cukr ve vodě a za občasného zamíchání vaříme, až než sirup zhoustne.
Cizrnovou mouku nasypeme do kvalitní nepřilnavé pánve a za stálého míchání ji na nižším plameni 5-10 minut opékáme, až než se rozvoní a zezlátne. Poté přidáme rozpuštěné ghee nebo rostlinný tuk, cukrový sirup a kardamom a vymícháme vláčnou hmotu. Tu rozetřeme do vymaštěné formy a povrch posypeme nasekanými oříšky. Necháme v chladu ztuhnout a poté nakrájíme na kostičky.

 

Poznámky

Obvykle ve svých receptech ubírám množství cukru a tuku. V tomto indickém receptu to jde obtížně, ale i tak jsem přišla na to, že lze množství tuku snížit. Když se bude těsto drobit, je možné přidat trochu vlažné vody.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

co misto ghi?

(Verca, 16. 1. 2017 16:33)

MOhu necim nahradit ghi? My ani ghi nemuzeme, mohu tam dat treba olej? Deuji za odpoved.

Re: co misto ghi?

(Petra, 16. 1. 2017 20:04)

Nikdy jsem to nezkoušela, takže nemůžu s jistotou poradit. Nicméně jsem našla několik receptů na internetu, ve kterých používají jak rostlinný olej, tak kokosový tuk. Mělo by to tedy jít.

Tak toto se moc povedlo!

(Hanka, 2. 8. 2015 22:09)

Peti, toto se Ti moc povedlo, je o to obrovský zájem, všechny kamošky se mě ptají, jestli už jsem to zkoušela a na našem FB si tento recept zobrazila jen za včerejšek a dnešek už bez pár jednotek tisícovka uživatelů. Jsem ráda, že jsem díky Tobě zavedla i cizrnovou hladkou, původně se mi do toho kvůli ceně nechtělo, ale i italská "cecina" je z hladké úplně o něčem jiném, ale to sem asi nepatří :-) H.

Re: Tak toto se moc povedlo!

(Petra, 3. 8. 2015 21:20)

Hani, moc děkuju, určitě vyzkoušej. Je to mastnější a sladší, žádná zdravá dietka, ale o to je to lepší! :)