Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jáhlový makovec

jahlovy-makovec-1.jpg

 

Suroviny

1 hrneček jáhel
1 a ¾ hrnečku vody
šťáva z půlky citronu
citronová kůra
oblíbené sladidlo (cukr, sirup, med, stevia…) dle chuti
2 lžíce mletého máku
½ lžičky skořice
1 lžíce rozinek

 

Postup

Jáhly několikrát propláchneme v teplé vodě, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Já je vařím na nejmenším plameni 15 minut. Poté vmícháme citronovou šťávu a kůru a osladíme podle chuti. Polovinu ještě teplé směsi rozprostřeme na dno formy (použila jsem plastovou krabičku o rozměrech 17x10 cm). Do druhé poloviny směsi vmícháme mák, skořici a rozinky a poté rozetřeme na světlou vrstvu a necháme zcela vychladnout. Utlačíme, zarovnáme povrch a okraje a necháme v chladu vychladnout. Poté vyklopíme a můžeme podávat.

 

Poznámky

Makovec je potřeba dobře utlačit a před krájením vychladit, aby se obě vrstvy spojily a dal se dobře krájet.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

teplý je lepší

(maca, 13. 1. 2017 12:11)

Jáhlový makovec mám v lednici, ale mokrý a studený mě moc nebere. Ale když před konzumací ty dvě porce strčím do mini trouby zapéct lehce do růžova, tak hned je to dobrota, která mě plně uspokojuje - a nemá chybu :-)

Moc hezky

(Jitkas, 18. 6. 2015 11:00)

A dodam, ze mne by chutnalo moc, urcite si udelam,, jen co dojede moje pristi navsteva, ta ma tyto zdrave "vecciky" taky rada

Re: Moc hezky

(Petra, 18. 6. 2015 11:53)

Díky, ať chutná!
Petra