Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pohankový kuba

pohankovy-kuba.jpg

 

Suroviny

1 hrnek pohanky (kroupy)
hrst sušených hub, přes noc namočených
2 cibule
3 stroužky česneku
1 lžička sušené majoránky
1 lžička mletého kmínu
sůl
pepř
olej
(1 lžíce sojové omáčky)

 

Postup

Omytou pohanku nasypeme do 1.5 hrnku vroucí osolené vody. Přivedeme k varu, stáhneme z plotýnky, přiklopíme pokličkou a na 20 minut zabalíme do peřin.
Cibule pokrájíme na proužky a orestujeme na rozpáleném oleji. Přidáme slité houby, podlijeme malým množstvím vody, přidáme kmín a pod pokličkou dusíme doměkka (asi 20 minut). Měkké houby přidáme k uvařené pohance a dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Můžeme přidat i sojovou omáčku, ale ta v původním staročeském receptu určitě nebyla. Hotovou směs rozprostřeme do pekáčku (vykládám ho pečicím papírem) a ve vyhřáté troubě (180-200 °C) zapečeme dorůžova (cca 20 minut).

 

Poznámky

Inspirovala jsem se tradičním kubou a nahradila kroupy pohankou. Před zapečením to byla jen obyčejná pohanka s houbami, ale právě zapékáním se krásně propojily chutě a vylezla z toho opravdová mňamka.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář