Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jarní chřestovo-hráškové rizoto

jarni-chrestovo-hraskove-risotto.jpg

 

Suroviny

2 lžíce oleje
1 šalotka
1 hrnek rýže na risotto (kulaté, arborio, carnaroli)
2-3 hrnky zeleninového vývaru (v nejhorším případě kvalitní instantní)
8 stonků zeleného chřestu
hrst zeleného hrášku
sůl
čerstvě namletý pepř

 

Postup

Nejdříve si připravíme horký zeleninový vývar, ať čerstvý, mražený nebo z kostky.
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou šalotku. Rýži krátce opláchneme, ale nepropíráme příliš, aby si zachovala dostatek škrobu, necháme vykapat a nasypeme na zesklovatěnou šalotku. Opékáme asi 2 minut, až než rýže zprůsvitní. Poté přilijeme půl hrnku vývaru a za stálého míchání necháme vyvařit. Přilijeme další půlhrnek vývaru a opět necháme vyvařit. Poté zalijeme celým hrnkem vývaru, přiklopíme pokličkou a necháme 10 minut vařit. Mezitím umyjeme chřest, odřízneme spodní dřevnaté kousky a zbytek nakrájíme na dvoucentimetrové špalíky. Takto připravený chřest vmícháme spolu s hráškem do risotta, přilijeme ještě trochu vývaru (podle potřeby až jeden celý hrnek), osolíme, opepříme a dovaříme (cca 5 minut), až než rýže a chřest změknou. Hotové rizoto by mělo mít krémovou konzistenci, ale rýže by neměla být rozvařená.

 

Poznámky

Podobné risotto najdete na mnoha kulinářských blozích. Někdo přidává rukolu, někdo čerstvou mátu, fantazii se meze nekladou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář