Jdi na obsah Jdi na menu
 


Castagnaccio – Italský koláč z kaštanové mouky

castagnaccio---italsky-kolac-z-kastanove-mouky.jpg

 

Suroviny

100 g kaštanové mouky
voda podle potřeby (cca 125–175 ml)
hrstka rozinek
hrstka slunečnicových semínek (v originále piniových oříšků)
lžíce strouhané pomerančové kůry
špetka soli

 

Postup

Kaštanovou mouku smícháme se solí a pomerančovou kůrou a postupně přiléváme vodu, až vznikne řidší těsto, asi jako na lívance. Přidáme polovinu rozinek a semínek. Těsto nalijeme do kulaté nepřilnavé formy (průměr 15 cm) a na povrchu posypeme zbylými rozinkami a semínky. Pečeme při 180 °C asi 20-25 minut.

 

Poznámky

Castagnaccio je tradiční italský koláč, hodně hutný a výrazný, podávaný typicky se sladkým vínem, případně politý medem nebo ozdobený kopečkem ricotty.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

čím můžu nahradit rozinky?

(Hanka, 10. 2. 2015 19:55)

Peti, prosím Tě, čím můžu nahradit rozinky? Bude to držet i se sušenýma slivkama? Díky moc. H.

Re: čím můžu nahradit rozinky?

(Petra, 10. 2. 2015 21:35)

Určitě ano, jen bych švestky nakrájela na malé kousky a předem namočila. Nejspíš by se daly použít i sušené brusinky nebo drobně nakrájené meruňky.