Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cuketová bábovka

cuketova-babovka.jpg

 

Suroviny

1 hrnek nastrouhané cukety
½ banánu
375 g mouky Doves Farm (červená nebo modrá samokypřicí)
100 g cukru
4 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
1 lžička jedlé sody
hrst slunečnicových semínek
3 lžíce oleje
400 ml vody

 

Postup

V hluboké míse promícháme mouku s cukrem, kakaem, práškem do pečiva, sodu a semínky. Přilijeme vodu a olej, přidáme nastrouhanou cuketu a rozmačkaný banán a metličkou nebo ručním šlehačem vypracujeme těsto. Je-li příliš husté, přilijeme ještě trochu vody.

Bábovkovou formu vymažeme olejem a vysypeme moukou (pokud používáte silikonovou formu, není tento krok potřeba). Připravené těsto nalijeme do formy a uhladíme povrch.

Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 50 minut, až než se těsto přestane po zapíchnutí lepit na špejli. Upečenou bábovku po vyndání z trouby vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

 

Poznámky

Pokud nemáte rádi suché a dusivé bábovky, určitě vyzkoušejte tuto variantu s cuketou. Je jemná a vláčná a navíc vás nezaplácne tak moc jako klasická bábovka. Do těsta můžete přidat i drobně nasekanou hořkou čokoládu nebo trochu skořice.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

kypřící prášek

(Katka, 10. 11. 2020 8:58)

Dobrý den, když používám samokypřící mouku, dává se prášek do pečiva v jakém množství? Děkuji

Re: kypřící prášek

(Petra, 11. 11. 2020 21:35)

Dobrý den,

při pečení bez vajíček, která těsto obecně kypří, se mi osvědčilo prášek do pečiva přidávat i k samokypřicí mouce. Když je v receptu 400-500 g samokypřicí mouky, přidávám celý prášek do pečiva.

Ať se Vám pečení daří!
Petra M.

Mňam

(Olga, 22. 7. 2020 10:05)

Hohohóó, to je ale luxusní inspirace! Cuketa včera čerstvě utržena, tož teď vím, že ji nenasolím a nenakořením. Děkuji za inspiraci.