Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hruškový koláč s teffovou moukou

hruskovy-kolac-s-teffovou-moukou.jpg

 

Suroviny

125 g teffové mouky (Adveni Medical)
325 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřicí)
1 prášek do pečiva
½ lžičky xanthanu nebo guaru
110 g cukru
1 lžička skořice
šťáva z ½ citronu
3 lžíce oleje
cca 450 ml vody
2-3 hrušky nakrájené na drobné kostičky

 

Postup

Nejprve promícháme všechny sypké suroviny, poté přidáme citronovou šťávu, olej a vodu a ručním šlehačem nebo metličkou krátce vyšleháme. Nakonec vmícháme na malé kostičky nakrájené hrušky. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 160 °C. Pečeme, až než se těsto přestane lepit na špejli, cca 25 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout na plechu a poté přendáme na mřížku, aby se koláč odspodu nezapařil.

 

Poznámky

Teffová mouka těsto krásně zjemní a zvláční. Podobně se chová například mouka čiroková.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Piškot bez vajec, bezlepkový

(Stana, 13. 9. 2018 1:13)

Dobrý den, chci se podělit o zkušenost. Kdo máte doma odšťavňovač, tak jste si jistě všimli, když odšťavňujete hrušky a jablka, tak se vytvoří hustá pěna. Říkala jsem si, že to vypadá jako našlehané vejce. Tak jsem to zkusila. Vzala jsem tu pěnu a dala jsem do ní pohankovou mouku s kypřícím práškem a upekla. Vznikl nadýchaný a šťavnatý piškot. Je to bez cukru, bez vajec a bez lepku..... prostě bomba:-)

Re: Piškot bez vajec, bezlepkový

(Petra, 19. 9. 2018 7:37)

Pro ty, co nemají odšťavňovač, existuje podobná varianta - použít kupované jablečné pyré. V Kauflandu (a nejspíš i jinde) se prodává půlkilová sklenice, případně je možné použít i dětskou přesnídávku.
Petra