Kynutý koláč s banánem a domácí nutelou

kolac-s-bananem-a-nutelou.jpg

 

Suroviny

Na kvásek:
2 lžičky sušeného droždí
1 lžíce cukru
200 ml rostlinného mléka

Dále:
550 g bezlepkové univerzální mouky (použila jsem Doves Farm)
150 g cukru
½ lžičky xanthanu nebo guaru
špetka soli
strouhaná citronová kůra
4 lžíce oleje
200-300 ml vody

3 zralé banány
sklenička domácí nutely (švestkové, jablečné), případně jiné čokoládové pomazánky bez obsahu mléčných složek

 

Postup

Ve vlažném rostlinném mléce rozmícháme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek. Mezitím si odvážíme mouku a promícháme ji s xanthanem, špetkou soli a citronovou kůrou. Přilijeme kvásek, přidáme olej a po částech přiléváme vodu tak, aby se nám podařilo vypracovat tužší nelepivé těsto. Rozdělíme ho na dvě poloviny a jednu vyválíme (nebo rukama roztlačíme) na pečicím papíru do tenčí placky. Povrch potřeme nutelou a poklademe kolečky banánu. Přikryjeme druhou polovinou vyváleného těsta. Protože se bezlepkové těsto hůř válí, můžeme ho vyválet mezi dvěma pláty pečicího papíru, případně ho vyválíme po menších částech a povrch pokryjeme postupně, jako při technice patchwork.
Takto připravený koláč necháme v teple asi půl hodiny kynout. Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 20 minut, až začnou okraje růžovět. Po upečení necháme jen krátce zchladnout na plechu a poté vyndáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil. Před podáváním pocukrujeme.

 

Poznámky

Recept na domácí jablečnou nutelu zde a na švestkovou zde. Banány musejí být hodně zralé, s hnědými tečkami na slupce. Pečením lehce zkaramelizují a upečené chutnají krémově. Málo zralé banány naopak po upečení chutnají jako guma.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *