Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrácený koláč s jablky (variace na Tarte tatin)

obraceny-kolac-s-jablky--variace-na-tarte-tatin-.jpg

 

Suroviny

4 jablka
40 g bezmléčného tuku (Alsan, Stella)
50 g cukru
½ lžičky skořice

300 g univerzální bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm samokypřicí)
100 g hladké čirokové mouky
1 prášek do pečiva
100 g cukru
šťáva a kůra z ½ citronu
3 lžíce oleje
cca 400 ml vody
volitelně ½ lžičky xanthanu nebo guaru
volitelně 1 lžíce vlákniny (psyllia, bambusové, bramborové, inulinu…)

 

Postup

Jablka oloupeme a nakrájíme na měsíčky. V nepřilnavém hrnci rozpustíme máslo, přisypeme cukru a necháme rozpustit. Přimícháme skořici, přidáme jablka a za občasného zamíchání dusíme asi 5-10 minut (podle křupavosti a šťavnatosti jablek).
Obě mouky promícháme s práškem do pečiva, cukrem, citronovou kůrou a případně xanthanem a vlákninou. Přilijeme olej, vodu a citronovou šťávu a krátce prošleháme, abychom získali hladké, ne příliš husté těsto.
Hlubší plech vyložíme pečicím papírem. Rozložíme na něj podušená jablka i se šťávou, kterou si pustila během dušení. Na jablka rozetřeme připravené těsto. Pečeme při 160 °C asi 30 minut. Po upečení necháme asi 5 minut vychladnout na plechu a poté vyklopíme tak, aby se spodní vrstva s jablky dostala nahoru. Opatrně sejmeme pečicí papír a necháme vychladnout na mřížce.

 

Poznámky

Díky tomu, že se koláč peče „obráceně“, jsou jablka krásně měkká a šťavnatá. Místo jablek je možné použít i další pevnější ovoce, například hrušky nebo švestky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář