Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ovocný koláč s drobenkou bez komerční bezlepkové směsi

ovocny-kolac-s-drobenkou-bez-komercni-smesi-1.jpg

 

Suroviny

200 g jáhlové mouky
200 g rýžové mouky
100 g pohankové mouky
50 g hladké čirokové mouky
50 g kokosové mouky
½ lžičky xanthanu
150 g cukru
2 prášky do pečiva
asi 600 ml vody nebo rostlinného mléka
6 lžic oleje

Na drobenku
6 lžic směsi mouk (viz výše)
4 lžíce cukru
3 lžíce rostlinného tuku (Alsan, Stella)

libovolné ovoce nakrájené na drobné kousky

 

Postup

Všechny mouky důkladně promícháme. Šest lžic této směsi promícháme s cukrem a rostlinným tukem a vypracujeme drobenku.
Do zbývající moučné směsi vmícháme xanthan, prášek do pečiva, cukr, olej a mléko nebo vodu. Krátce prošleháme ručním šlehačem a připravíme ne přilíš husté těsto. To rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Poklademe drobně pokrájeným ovocem a posypeme připravenou drobenkou. Pečeme při 170 °C asi 25-30 minut. Po upečení koláč vyndáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil.

 

Poznámky

Množství tekutiny do těsta záleží na savosti jednotlivých mouk, je dobré přidávat tekutinu postupně. Použila jsem směs angreštu, rybízu, meruněk a letních jablek. Pokud je ovoce hodně kyselé, můžete přidat víc cukru do drobenky. Doba pečení záleží na troubě a na šťavnatosti ovoce.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář