Jdi na obsah Jdi na menu
 


Perník

pernik-adveni.jpg

 

Suroviny

450 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm, Adveni...)
120-150 g cukru (záleží na chuti)
1,5 prášku do pečiva (18 g)
2 lžíce kakaa
1 lžička skořice
1 lžička perníkového koření
5 lžic oleje (50 g)
400 ml tekutiny (rostlinné mléko, voda)

Volitelně:
hrst sekaných vlašských ořechů
hrst rozinek
čokoláda/čokoládová poleva na polití
strouhaný kokos na posypání

 

Postup

Nejprve promícháme všechny sypké suroviny. Poté přidáme suroviny tekuté a ručním šlehačem nebo metličkou vypracujeme těsto. Šleháme jen tak dlouho, než se suroviny spojí, při delším šlehání má těsto tendenci gumovatět. Nakonec můžeme vmíchat sekané ořechy a/nebo rozinky. Výsledné těsto je hustší než na klasický litý perník. Pomocí lžíce ho nandáme na plech vyložený pečicím papírem a namočenou lžící nebo stěrkou urovnáme povrch. Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 25 minut (doba pečení záleží na konkrétní troubě). Na dno trouby položíme plecháček s vodou. Po upečení perník vyndáme z plechu na mřížku, aby mohl dýchat odspodu a nezapařil se.

 

Poznámky

Perník můžete polít čokoládovou polevou a ozdobit mletým kokosem nebo ořechy. Případně můžete zvolit citronovou polevou a ozdobit cukrovým zdobením (sladkou rýží).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář