Jdi na obsah Jdi na menu
 


Třešňový koláč

tresnovy-kolac.jpg

 

Suroviny

325 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
125 g kokosové mouky (Adveni Medical)
1 lžíce chia mouky (Adveni Medical)
110 g cukru
1 prášek do pečiva
½ lžičky xanthanu/guaru
šťáva a kůra z jednoho menšího citronu
3 lžíce oleje
voda podle potřeby (cca 550 ml)

čerstvé, kompotované nebo mražené třešně

 

Postup

Všechny sypké suroviny promícháme v hlubší míse. Přidáme citronovou šťávu a olej a po částech přidáváme vodu a šlehačem vypracujeme středně husté těsto (nesmí téct). Množství vody záleží na savosti kokosové mouky. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a posypeme vypeckovanými třešněmi. Třešně lehce zatlačíme do těsta, nepropadnou se samy jako u klasické bublaniny. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme asi 25 minut. Po upečení ho vyndáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil.

 

Poznámky

Pokud byste nahrazovali kokosovou mouku, bude potřeba snížit množství vody na cca 450 ml. Kokosová mouka mnohem více saje.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Obměna - s borůvkami

(spagetka, 23. 1. 2015 5:56)

Ahoj, Dělala jsem prakticky stejně (jen trochu jiný poměr surovin), nemám chia mouku (teprve se objednává), a s mraženými borůvkami. A ačkoli mí milovaní diabetici (manžel, dcera, mamka) se na pekáč vrhli, tak po 2 hodinách se cukr v krvi nezvýšil, což mě dosti potěšilo.
Díky tobě využívám daleko víc těch zajímavých surovin, jo, je to dražší, ale šetrnější.

Re: Obměna - s borůvkami

(Petra, 23. 1. 2015 7:44)

Špagetko, děkuji za vyzkoušení. To víš, my v okolí Prahy k borůvkám jen tak lehce nepřijdeme, takže Ti ty horské zásoby opravdu závidím. Tento koláč jsem připravovala i v dia podobě, dosladila jen trochou stevie a trochou sladidla Clara. To jsi mi, myslím, radila právě Ty.