Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bezlepkové piškoty (obsahují vejce!)

Surovinypiskoty.jpg

2 vejce
75 g moučkového cukru
3 lžíce vlažné vody
75 g bezlepkové mouky (např. Jizerka nebo Procelia)
25 g škrobu (bramborového nebo kukuřičného)
1 lžička prášku do pečiva

 

Postup

Rozklepneme vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Navážíme si mouku a škrob a promícháme s práškem do pečiva. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Ke žloutkům přidáme vodu a cukr a vyšleháme do pěny. Postupně zašleháme moučnou směs. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Plech vyložíme papírem na pečení a pomocí kávové lžičky na něj nandáváme malé hromádky těsta – piškotky. Mezi hromádkami necháváme trochu místa, piškotky se maličko roztečou, ale ne moc. Pečeme při 170 °C asi 10 minut (do zezlátnutí). Necháme asi 2 minutky vychladnout a pomocí tupého nože odlepíme z papíru a přendáme na tác nebo do krabičky. Z této dávky bylo cca 100 piškotků.

 

Poznámky

Zdroj receptu: www.mimibazar.cz.
S těstem se překvapivě dobře pracuje, ač se zdá řídké, piškotky opravdu drží svůj tvar. Kvůli intoleranci vajec jsem je nemohla ochutnat, ale podle sestry a zbytku rodiny chutnají jako obyčejné piškoty a (dmu se pýchou) jsou prý lepší než ty bezlepkové, co se dají koupit v obchodech .

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

změna složení mouky Jizerky

(Helena, 14. 6. 2013 18:02)

Dobrý den, díky za super recepty, za tu dřinu, když jste je pilovala:-))
.... mám dotaz.V obchodě s bezlep.potravinami jsem narazila na původní i novou mouku Jizerku, dost se tam změnilo složení, už jste novou verzi použila a lze jí použít na recepty? Já jí zkusím, ale nepoznám, když se to nepovede, jaký je důvod, jestli to místo mouky nejsou moje ruce:-)))mějte se krásně

Re: změna složení mouky Jizerky

(Petra, 14. 6. 2013 21:26)

Dobrý den,
já osobně už mouku Jizerka nepoužívám, od té doby, co se na trh dostala Doves Farm, používám výhradně tu. Případně občas Schar Mix B nebo směs Marks and Spencer. Tyto směsi jsou mnohem kvalitnější, jednak se z nich lépe peče a jednak výrobky z nich jsou nutričně výživnější. Víc o moukách najdete v sekci Vhodné potraviny a suroviny - Bezlepkové mouky a směsi na pečení.
Jinak co se týká nové Jizerky, měla jsem s ní velké problémy a vím, že jsem nebyla sama. Proto jsem začala hledat jiné alternativy.
Petra

Díky za recept.

(Vladek, 19. 1. 2013 12:25)

Potvrzuji, vše z receptu funguje. Jen jsme zkusili piškotky dávkovat zdobičkou na dorty - jen se ušpiní více nádobí - lžička také funguje. A z piškotů je v lednici MALAKOV. Dáme vědět jak chutkal. JInak super stránky, zejména info o mouce je extra.

Re: Díky za recept.

(Petra, 19. 1. 2013 19:19)

Díky za vyzkoušení, mám radost, že se piškoty povedly. Dortík budu tajně závidět :-) A děkuju i za chválu stránek, jsem ráda, že se jejich prostřednictvím mohu podělit o své zkušenosti. Petra