Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čokoládové croissanty

Surovinycokoladove-croissanty-1.jpg

300 ml sojového nebo rýžového mléka
špetka soli
100 g cukru
60 g oleje
1 vanilkový cukr
400 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
2 lžíce bramborové vlákniny nebo instantní bramborové kaše
2 lžičky sušeného droždí
citronová kůra
2/3 lžičky xanthanu

granko (nebo jiné slazené kakao bez obsahu mléčných složek)
hořká čokoláda (bez obsahu mléčných složek, např. Orion na vaření, Orion hořká nebo čokolády Lindt)

 

Postup

Rostlinné mléko mírně ohřejeme, přidáme lžíci cukru a sušené droždí, rozmícháme a necháme na teplém místě asi 10 minut. Mezitím si odvážíme sypké suroviny a důkladně je promícháme. Přidáme vzejitý kvásek a ostatní tekuté suroviny a vypracujeme pevnější těsto. To ihned bez kynutí rozdělíme na dvě poloviny. Každou polovinu pak vyválíme na kulatou placku a nakrájíme na osminky. Po obvodu posypeme grankem a doprostřed každého výřezu položíme kostičku čokolády. Od širšího okraje s náplní rolujeme směrem ke středu. Na závěr ještě zahneme rohy na krajích směrem dovnitř, aby náplň během pečení nevytekla. Rohlíčky přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme asi 30 min nakynout. Pak lehce potřeme vodou a posypeme mákem. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C dorůžova (asi 20 minut).

U bezlepkového kynutého těsta je důležité, že nesmí kynout dvakrát. Proto ho nejdřív zpracujeme do požadovaného tvaru a pak teprve necháme nakynout.

 

Poznámky

Vím, že pravé croissanty se pečou z těsta, které obsahuje hodně tuku a lístkuje. Pro dietu bez lepku, mléka a vajec je toto však velmi příjemnou náhradou.

Zdroj receptu: vlastní tvorba.

 

cokoladove-croissanty-2.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář