Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velikonoční věnec

Surovinyvenec.jpg

450 g mouky (použila jsem 200 g Schär Mix B a 250 g Doves Farm bílá)
1 lžička xanthanu nebo guaru
120 g cukru
špetka soli
25 g plátků mandlí
25 g rozinek
citronová kůra
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce rumu
70 g oleje
400 ml rostlinného mléka
2 lžičky sušeného droždí

 

Postup

Nejdříve si připravíme kvásek – ve 200 ml rostlinného mléka rozmícháme 1 lžíci cukru a sušené droždí a necháme na teplém místě vzejít. V míse smícháme oba druhy mouky, xanthan či guar, zbylý cukr, sůl a citronovou kůru. Přidáme 200 ml rostlinného mléka, olej, rum a kvásek. Dále vmícháme plátky mandlí a rozinky a zaděláme řidší těsto. Rovnou ho přendáme do formy na věnec (širší bábovková forma) a necháme 40 min kynout. Pečeme při 160 °C 25-30 min (zkoušíme špejlí). Necháme chvilku zchladnout ve formě a vyklopíme, aby se věnec nezapařil.

 

Poznámky

Věnec jsem pekla ve skládací formě na bábovku, která je hodně široká a těsto v ní dobře drží tvar. Určitě by šlo použít i jinou formu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář