Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čirok

Čirok

Co je zač

Čiroku se v USA pro jeho výborné pekařské vcirok-semena-2.jpglastnosti přezdívá pšenice celiaků. Tato přirozeně bezlepková obilovina, jedna z nejstarších obilovin vůbec, pochází původně z Afriky, kde ji pěstovali už staří Egypťané. Později se čirok zabydlel i v Evropě, Asii a Americe. V celosvětové produkci čirok zaujímá páté místo v obilovinách pěstovaných pro lidskou výživu hned za pšenicí, kukuřicí, rýží a ječmenem, a sedmé místo ve všech pěstovaných plodinách ještě po sóje a bramborách. U nás se používá už od 20. let minulého století technický čirok.

 

Proč ho zařadit do jídelníčku
Čirok má vysoký podíl kvalitních bílkovin (srovnatelně s quinoou či amarantem). Navíc obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v rostlinné říši vyskytuje poměrně vzácně a která je zásadní pro správný růst a vývin mladého organismu. Proteiny obsažené v čiroku se svým složením přibližují kvalitě živočišné bílkoviny a svou biologickou hodnotou předčí i mléko a sójové boby. Právě díky svému vysokému obsahu proteinů je vhodný také pro vegetariány, vegany a makrobiotiky.
Čirok je dále bohatý na antioxidanty, vitamíny skupiny B a některé minerály (vápník, draslík, hořčík). V USA je čirok nazýván „pšenice celiaků“.

 

Jak ho připravit
Čirokové zrno vyžaduje delší tepelnou úpravu. Máte-li čas, je lepší ho předem na několik hodin namočit. Propláchnutý čirok vařte v trojnásobku vody asi 50 minut a při vaření hlídejte, aby se nevyvařila všechna voda. Doporučujeme použít větší množství vody a na závěr ji slít.

 

K čemu se hodícirok-rostlina.jpg

Zrno/kroupy
  • jako příloha (například místo rýže)
  • do salátů a rizot (obdobně jako kuskus)
  • na přípravu sladkých kaší a nákypů
  • do dětských příkrmů
  • zavářka do polévek
  • na přípravu čirokového „popcornu“
 
Mouka
Čiroková mouka si získala obrovskou popularitu po celém světě. Má neutrální chuť a výborné pečicí vlastnosti. Hodí se pro přípravu chleba, pizzy, třených těst i sušenek.
 

Nutriční hodnoty (na 100 g)
Energie: 1419 kJ/340 kcal
Bílkoviny: 11.3 g
Sacharidy: 75 g
Tuky: 3.3 g
Vláknina: 6.3 g

 

Recepty z čiroku najdete v sekci Obilniny a pseudoobilniny - Čirok.

 

Poznámka: obrázky jsem si vypůjčila z www.depositphotos.com a http://southcarolina1670.wordpress.com.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Prosba

(kuchtik k. k., 11. 8. 2015 10:32)

mohl by sem někdo vložit recept na čirok???????




díky

Re: Prosba

(Petra, 11. 8. 2015 20:20)

Základní předpis na čirok máte přímo v tomto článku. A odkaz na recepty s čirokem je taktéž dole na stránce, případně recepty najdete ve složce Obilniny a pseudoobilniny - Čirok.
Petra