Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gofio

Gofio

Gofio je pražená celozrnná mouka, nejčastěji kukuřičná, ale může být i pšeničná nebo ovesná. Vyrábí se z celých zrn, která se před rozemletím opraží.  Je to nejstarší potravina Kanárských ostrovů. Už před více jak 2000 lety ho vyráběli Guančové, jejich původní obyvatelé. Gofio po staletí tvořilo základ stravy Kanářanů a pomohlo jim přežít časté hladomory. V 15. století si gofio oblíbili i mořeplavci, nechybělo ani na lodích Kryštofa Kolumba.

gofio.jpg

 

Kukuřičné gofio se dodává v několika variantách podle stupně opražení. Je možné ho používat na vaření a pečení, ale i bez tepelné úpravy, například do nápojů nebo nepečených dezertů. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů: vitamíny B1, B2, B3, C, železo, vápník, hořčík, draslík a sodík; je bohaté na bílkoviny a vlákninu a je lehce stravitelné. Vyrábí se zásadně z kukuřice, která není geneticky modifikovaná.

 

V blízké době se můžete těšit na řadu receptů s gofiem: (ne)mléčný nápoj, snídaňovou kaši, nepečené kuličky, banánovo-jablečné sušenky, jáhlové sušenky a další.

snidanova-kase-s-gofiem.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Hledání receptu

(Iva.Kroutilova, 12. 10. 2016 19:03)

Výborný bramboraky bez vajec a mouky,kterou jsem doma neměla..dekuji že jsem si našla vás a těším se na další bezlepkové recepty.

Re: Hledání receptu

(Petra, 12. 10. 2016 20:35)

Jsem ráda, že se Vám bramboráky povedly. Doufám, že Vám budou chutnat i další recepty.
Petra