Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pohanka

Pohanka

Co je zač
Pohanka pochází z oblastí střední Asie, odkud se postupně rozšířila do Japonska, Evropy i Severní Ameriky. Na naše úzepohanka.jpgmí byla dovezena ve 13. století při nájezdech Tatarů (odtud pochází název pohanka, neboť Tataři byli považováni za pohany). V 16. století byla u nás pohanka dokonce nejvíce pěstovanou potravinou. Pak začalo její pěstování ustupovat a teprve v poslední době se znovu dostává na výsluní jako nutričně bohatá přirozeně bezlepková pseudoobilnina. 

 

Proč ji zařadit do jídelníčku
Pohanka je zajímavá především pro svou vyváženou skladbu aminokyselin. Obsahuje vícenenasycené mastné kyseliny, obzvlášť kyselinu linolovou, která se společně s kyselinou linolenovou podílí na snižování hladiny krevního cholesterolu a prevenci aterosklerózy. V pohance najdeme celou řadu minerálních látek, zejména draslík, vápník, fosfor, železo a hořčík. Je bohatá na vitamíny skupiny B a vitamín E. Pohanka je významným zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost. Rutin a vitamín E společně zlepšují stav křečových žil na nohou a zastavují praskání žilek v očích a obličeji. Pohanka dále obsahuje cholin, který regeneruje jaterní buňky poškozené alkoholem nebo nemocemi. Cholin také pomáhá při odbourávání nahromaděného tuku v játrech.

 

Pohanku můžeme koupit v několika podobách:

  • Pohanka kroupa loupaná mechanicky - je světlejší, bohužel zbavená o značnou část živin pod slupkou; je vhodná na běžné vaření jako příloha, na přípravu nákypů, rizot, případně do polévek
  • Pohanka kroupa loupaná termicky - je tmavší, zpracovávaná šetrnějším způsobem, nutričně hodnotnější; je vhodná na běžné vaření jako příloha, na přípravu nákypů, rizot, případně do polévek
  • Pohanka lámanka - nalomené části pohankových semen, stačí jí kratší tepelná úprava; je vhodná na přípravu kaší, placek a zahušťování polévek
  • Pohankové vločky - bezlepková náhrada běžných ovesných vloček; jsou vhodné na přípravu musli, celozrnných sušenek a kaší
  • Pohanková mouka - vhodná na přípravu pohankových palačinek, ve směsi s dalšími moukami na přípravu bezlepkového chleba i dalšího pečiva. Při pečení je vhodné ji kombinovat s dalšími moukami, jednak má velmi intenzivní chuť a jednak špatně kyne.

 

Jak pohanku (kroupu) uvařit
Pohanku vmícháme do 1.5 násobku vroucí vody nebo vývaru, přikryjeme pokličkou, stáhneme z ohně a necháme (nejlépe v peřinách) 20 minut dojít. Vařením by došlo ke zničení rutinu.

 

Recepty z pohanky najdete v sekci Obilniny a pseudoobilniny - Pohanka.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář