Kořeněná červená řepa po indicku

korenena-cervena-repa-po-indicku.jpg

 

Suroviny

3 bulvy červené řepy
2 lžíce oleje
1 lžička římského kmínu
1 lžička černého hořčičného semínka
kousek chilli papričky podle chuti a pálivosti
4 hřebíčky
2 bobkové listy
2 zelené kardamomy
kousek badyánu (použila jsem dva „lístečky“ z hvězdice)
kousek celé skořice
1 lžička garam masala
sůl
čerstvý koriandr nebo hladkolistá petrželka na ozdobu

 

Postup

Červenou řepu omyjeme a ve slupce uvaříme doměkka (podle velikosti řepy vaříme asi 30-50 minut). Po vychladnutí ji oloupeme a nakrájíme na kostičky.

V hlubším hrnci rozehřejeme olej. Vsypeme do něho římský kmín a hořčičné semínko a opékáme asi 30 sekund, až koření začne pěnit a vydávat praskavé zvuky. Poté přidáme chilli papričku, hřebíčky, bobkový list, kardamom, badyán a skořici a opékáme na mírném plameni dalších 30-45 sekund. Koření se musí rozvonět, ale nesmí se spálit. Následně přidáme na kostičky nakrájenou řepu, asi 5 lžic vody, sůl dle chuti a koření garam masala, důkladně promícháme a na mírném plameni 15 minut povaříme. Je-li potřeba, přidáme ještě trochu vody, aby se směs nespálila. Na závěr vyndáme větší kusy koření (bobkový list, kardamom, skořici, hřebíčky a badyán). Na talíři ozdobíme zelenými bylinkami. Podáváme nejlépe s rýží nebo chlebovými plackami.

 

Poznámky

Indové jedí podobné zeleninové směsi často s pšeničnými plackami čapátí. Jako alternativu občas připravuji placky cheela z cizrnové mouky (recept zde). Pokud je používám jako přílohu, nedávám do nich žádnou zeleninu, pouze cizrnovou mouku, vodu, sůl a případně koření.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *