Kurakkan

Kurakkan

Co je zač
Kurakkan (kalužnice křivoklasá, finger millet, ragi, red millet) je obilovina patřící mezi prosa. Pochází zkurakkan.jpg Etiopie a dnes se pěstuje v suchých oblastech Afriky a Asie. Je odolný vůči vysokým nadmořským výškám, díky čemuž roste i v Himalájích, až do 2 300 m.

 

Proč ho zařadit do jídelníčku
Kurakkan je považován za jednu z nejvýživnějších obilovin. Pro svůj nízký glykemický index je doporučován i diabetikům. Je bohatý na vápník a železo a obsahuje vitamíny A, B1, B2 a B3. Je také cenným zdrojem aminokyseliny methioninu. Kurakkanová mouka se vyrábí z celého zrna a je díky tomu bohatá na vlákninu. Obsahuje až třikrát více bílkovin než rýžová mouka.

 

K čemu se hodí

Prozatím jsem sehnala pouze kurakkanovou mouku (od firmy Adveni Medical). Tu lze použít na přípravu slaného i sladkého pečiva a kurakkanového pudinku. Recept na kurakkanový pudink najdete zde.

kurakkanovy-pudink.jpg

  • na přípravu sladkých i slaných pokrmů (na palačinky, lívance, koláčky, sušenky, kaše, pudinky)
  • připravují se z něj chlebové placky (indické roti, dosa)

 

Nutriční hodnoty (na 100 g)
Energie: 1405 kJ/336 kcal
Bílkoviny: 7.6 g
Sacharidy: 88 g
Tuky: 1.5 g
Vláknina: 3 g

 

Obrázek kurakkanového zrna pochází z tamilnet.com.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.