Suroviny
1 cibule
olej
1 hrnek kulatozrnné rýže na rizoto
3 hrnky vody nebo zeleninového vývaru
100 g uzeného lososa
sůl
pepř
zelená petrželka
Postup
Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. Na rozpáleném oleji ji orestujeme do zesklovatění. Vsypeme nepropranou rýži (je důležité, aby si zachovala škrob na povrchu) a za stálého mícháni ji asi tři minuty restujeme, až než všechna zprůhlední. Poté přilijeme ½ hrnku vody nebo vývaru, necháme vsáknout a vyvařit a dolijeme další ½ hrnku vody. Opět necháme vsáknout a ještě jednou zopakujeme. Následně přilijeme všechnu zbývající tekutinu, osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a na mírném plameni vaříme, až než se všechna tekutina vstřebá. Mezitím si plátky uzeného lososa nakrájíme na drobné kousky a najemno nasekáme petrželku. Když je rizoto dovařené (má krémovou konzistenci a rýže zůstává pevná, nerozvařená), vmícháme lososa a polovinu petrželky. Dochutíme solí a pepřem a necháme ještě pět minut pod pokličkou, již bez vaření, aby se propojily chutě. Servírujeme ozdobené zbylou petrželkou.
Poznámky
Uzený losos má výraznou chuť, takže ho stačí použít poměrně málo. A je to velká dobrota 🙂