Suroviny
1 cibule
olej
1 hrnek kulatozrnné rýže na rizoto
3 hrnky vody nebo zeleninového vývaru
100 g uzeného lososa
sůl
pepř
zelená petrželka
Postup
Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. Na rozpáleném oleji ji orestujeme do zesklovatění. Vsypeme nepropranou rýži (je důležité, aby si zachovala škrob na povrchu) a za stálého mícháni ji asi tři minuty restujeme, až než všechna zprůhlední. Poté přilijeme ½ hrnku vody nebo vývaru, necháme vsáknout a vyvařit a dolijeme další ½ hrnku vody. Opět necháme vsáknout a ještě jednou zopakujeme. Následně přilijeme všechnu zbývající tekutinu, osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a na mírném plameni vaříme, až než se všechna tekutina vstřebá. Mezitím si plátky uzeného lososa nakrájíme na drobné kousky a najemno nasekáme petrželku. Když je rizoto dovařené (má krémovou konzistenci a rýže zůstává pevná, nerozvařená), vmícháme lososa a polovinu petrželky. Dochutíme solí a pepřem a necháme ještě pět minut pod pokličkou, již bez vaření, aby se propojily chutě. Servírujeme ozdobené zbylou petrželkou.
Poznámky
Uzený losos je sice dost drahý, ale zase má výraznou chuť, takže ho stačí použít poměrně málo. A je to velká dobrota