Adventní perník

Adventní perník

Suroviny

  • 450 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm, Adveni…)
  • 120-150 g cukru (záleží na chuti)
  • 1,5 prášku do pečiva (18 g)
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • 5 lžic oleje (50 g)
  • 400 ml tekutiny (rostlinné mléko, voda)

Volitelně

  • hrst sekaných vlašských ořechů
  • hrst rozinek
  • čokoláda/čokoládová poleva na polití
  • strouhaný kokos na posypání

Postup

Nejprve promícháme všechny sypké suroviny. Poté přidáme suroviny tekuté a ručním šlehačem nebo metličkou vypracujeme těsto. Šleháme jen tak dlouho, než se suroviny spojí, při delším šlehání má těsto tendenci gumovatět. Nakonec můžeme vmíchat sekané ořechy a/nebo rozinky. Výsledné těsto je hustší než na klasický litý perník. Pomocí lžíce ho nandáme na plech vyložený pečicím papírem a namočenou lžící nebo stěrkou urovnáme povrch. Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 25 minut (doba pečení záleží na konkrétní troubě). Na dno trouby položíme plecháček s vodou. Po upečení perník vyndáme z plechu na mřížku, aby mohl dýchat odspodu a nezapařil se.

Poznámky

Perník můžete polít čokoládovou polevou a ozdobit mletým kokosem nebo ořechy. Případně můžete zvolit citronovou polevou a ozdobit cukrovým zdobením (sladkou rýží).

4/5 - (9 votes)

2 komentáře

  1. Iveta Suchačková Reagovat

    Konečně něco co bez vajec chutná. Moc děkuji za recept. Dala jsem 200 samokyprici 200 albert a 50 rýžové a mandlové mléko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *