Přeskočit na obsah
Menu
  • O mně
  • Články
    • Rubriky
    • Recepty
    • Aktuality
  • Recenze
    • Akce, festivaly, veletrhy
    • Knihy o jídle, kuchařky
    • Oblíbené potraviny
  • Odkazy
  • Kniha návštěv
  • Kontakt
  • Hledat
  • O mně
  • Články
    • Rubriky
    • Recepty
    • Aktuality
  • Recenze
    • Akce, festivaly, veletrhy
    • Knihy o jídle, kuchařky
    • Oblíbené potraviny
  • Odkazy
  • Kniha návštěv
  • Kontakt
Vařím bez lepku, mléka a vajec

Nejnovější příspěvky

  • Mango ve sladko-kyselé omáčce s rýží
  • Rizoto s máslovou dýní

Domů » Vhodné potraviny a suroviny » Méně známé a opomíjené potraviny »

Méně známé a opomíjené potraviny

Méně známé a opomíjené potraviny

Shirataki nudle

Petra24. 6. 20210
Shirataki nudle (shirataki = bílý vodopád), jsou tenké, průsvitné, jakoby želatinové nudle typické pro japonskou kuchyni. Připravují se ze kořene...
Méně známé a opomíjené potraviny

Slzovka

Petra24. 6. 20210
Co je zač Slzovka obecná (také Jobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem...
Méně známé a opomíjené potraviny

Teff

Petra24. 6. 20210
Co je zač Teff (milička habešská) je jednoletá travina pocházející z Etiopie. Zde představuje čtvrtinu veškerých pěstovaných...
Méně známé a opomíjené potraviny

Konopné semínko

Petra24. 6. 20210
Co je zač Konopné semínko pochází z tzv. technického konopí (konopí setého), což je odrůda rostliny Cannabis Sativa L. Pochází z Asie, kde byla...
Méně známé a opomíjené potraviny

Miso

Petra24. 6. 20210
Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sojových bobů, soli a často i nějakého druhu obiloviny. Při fermentačním procesu se zcela rozloží sojové...
Méně známé a opomíjené potraviny

Ořechová másla

Petra24. 6. 20210
Ořechová másla poslední dobou zažívají velký boom, vychvalují je bloggerky, propagátoři zdravé výživy i vášniví mlsalové. Proč?...
Méně známé a opomíjené potraviny

Oves

Petra24. 6. 20210
Oves od přírody neobsahuje lepek, ale avenin, bílkovinu podobnou lepku, na kterou je podle studií citlivých asi 5 % celiaků. Navíc může při kontaktu...
Méně známé a opomíjené potraviny

Pohanka

Petra24. 6. 20210
Co je zač Pohanka pochází z oblastí střední Asie, odkud se postupně rozšířila do Japonska, Evropy i Severní Ameriky. Na naše území byla dovezena...
Méně známé a opomíjené potraviny

Quinoa

Petra24. 6. 20210
Co je zač Quinoa neboli merlík chilský patří mezi pseudoobilniny. Jedná se o drobné kuličky vzhledově podobné jáhlám. Pochází z Jižní Ameriky,...
Méně známé a opomíjené potraviny

Černá rýže

Petra24. 6. 20210
Černá rýže byla nedávno prohlášena za tzv. superfood (superpotravinu, potravinu nabitou vitamíny a minerály a cennými stopovými prvky). Na rozdíl...
Méně známé a opomíjené potraviny

Chia semínka

Petra24. 6. 20210
Co jsou zač Chia jsou drobná semínka šalvěje hispánské (Salvia hispanica). Původně pocházejí z Latinské a Střední Ameriky.   Proč je...
Méně známé a opomíjené potraviny

Čirok

Petra24. 6. 20210
Co je zač Čiroku se v USA pro jeho výborné pekařské vlastnosti přezdívá pšenice celiaků. Tato přirozeně bezlepková obilovina, jedna z...
Méně známé a opomíjené potraviny

Hummus

Petra24. 6. 20210
Hummus je dip či pomazánka původem z Blízkého Východu. Základ tvoří cizrna, dále do něj patří sezamová pasta tahini, olivový olej, citronová...
Méně známé a opomíjené potraviny

Jáhly

Petra24. 6. 20210
Co jsou zač Jáhly (millet) vznikají loupáním prosa. Semenné slupky prosa jsou pro člověka těžko stravitelné, proto se proso loupe a získávají...
Méně známé a opomíjené potraviny

Jedlé kaštany

Petra24. 6. 20210
Plody kaštanovníku setého jsou bohaté na vitaminy řady B, hlavně B1 (thiamin) a B2 (riboflavin), které jsou nutné pro správnou funkci nervového...
Méně známé a opomíjené potraviny

Karob

Petra24. 6. 20210
Co je zač Karob (svatojánský chléb) je získáván z plodů rohovníku rostoucího ve Středomoří. Podle pověsti ho s oblibou jedl svatý Jan, proto...
Méně známé a opomíjené potraviny

Amarant

Petra24. 6. 20210
Co je zač Amarant je známý také pod názvem laskavec. Slovo amarant pochází z řečtiny a znamená nesmrtelný. Tuto pseudoobilninu znali již staří...

Nejnovější příspěvky

  • Mango ve sladko-kyselé omáčce s rýží
  • Rizoto s máslovou dýní
  • Boloňská omáčka ze sojového granulátu
  • Marinované sojové plátky
  • Bramborová krémová polévka s kukuřicí

Nejnovější komentáře

  • Petra o Mandlová vánočka: “To mě opravdu mrzí. Ona ani ta moje není ve výsledku nadýchaná a jemná jako z obchodu, ale trochu vždycky…” Pro 29, 18:51
  • Petra o Pracny s vlašskými ořechy: “Jsem moc ráda, že Vám pracny chutnají. Moc děkuji za vyzkoušení receptu. Petra M.” Pro 29, 18:50
  • Petra o Vanilkové rohlíčky s vlašskými ořechy: “Mám ohromnou radost, děkuji za vyzkoušení i za chválu receptu :). Petra M.” Pro 29, 18:49
  • Katka o Vanilkové rohlíčky s vlašskými ořechy: “Super, už jsem přestávala věřit, že něco bez vajec, mléka, másla a klasické mouky může být dobré. Tyhle rohlíčky fakt…” Pro 29, 18:37
  • Katka o Pracny s vlašskými ořechy: “Konečně něco, co chutná… Skvělý recept, díky!” Pro 29, 18:35

Rubriky

  • Aktuality2
  • Potravinové alergie a intolerance5
  • Začínáme s dietou4
  • Vhodné potraviny a suroviny34
    • Náhražky mléčných výrobků6
    • Bezlepkové mouky a směsi na pečení3
    • Méně známé a opomíjené potraviny17
    • Jak nahradit vejce v kuchyni1
    • Dobroty bez lepku, mléka a vajec1
    • Běžné potraviny neobsahující lepek, mléko a vejce6
  • Stravování mimo domov5
  • Výživové směry5
  • Polévky37
  • Soja, tofu, tempeh9
  • Rýže21
  • Brambory20
  • Luštěniny46
    • Cizrna8
    • Čočka23
    • Fazole4
    • Hrách7
    • Sojové boby4
  • Obilniny a pseudoobilniny46
    • Amarant6
    • Čirok8
    • Jáhly8
    • Pohanka8
    • Quinoa11
    • Teff5
  • Bezlepkové těstoviny, nudle, kuskus13
  • Zelenina57
  • Drůbež, ryby31
  • Ostatní hlavní jídla a přílohy27
  • Indická kuchyně28
  • Chléb – Bochníčky14
  • Sladká jídla33
  • Sladké pečení100
    • Buchty a řezy na plech60
    • Drobné sladké pečivo29
    • Vánoční a Velikonoční pečení11
  • Vánoční cukroví31
  • Nepečené dezerty15
  • Dobroty, mlsání, pohoštění27
  • Saláty11
  • Pomazánky29
  • Smoothies a nápoje19
  • Zavařování8
  • Ostatní recepty8
  • Drobné slané pečivo19
  • Recepty týdne1
  • Recenze39
    • Akce, festivaly, veletrhy2
    • Knihy34
    • Oblíbené potraviny3

Štítky

arašídy avokádo batát bezlepková písmenka bezlepkové nudle bramborové vločky brambory Domácí sirupy Domácí zmrzliny dýně hokkaido hrachová mouka hrách hrášek indická kuchyně jáhly kari kokosové mléko kopr kukuřice květák Listové těsto miso mrkev Míchaná vajíčka nori Ovocné smoothie polenta polévka protein pórek rajský protlak rajčatová passata Raw strava Recenze slzovka uzená paprika vegan zelenina zázvor červená řepa česnek čočka špenát žampiony

Toplist – Statistiky návštěv

TOPlist

Vařím bez lepku, mléka a vajec

Blog o zdravém životním stylu, bezlepkové veganské recepty, články, recenze a aktuality.

Sledujte aktuality také na  facebook.com/VarimBezLepkuMlekaAVajec 

Rychlý kontakt 

varimbezlepku@seznam.cz

  • O mně
  • Kontakt

 

Kde ráda nakupuji

Copyright © 2023 Vařím bez lepku, mléka a vajec. Všechna práva vyhrazena.

Nahoru