Chia semínka

Co jsou zač

Chia jsou drobná semínka šalvěje hispánské (Salvia hispanica). Původně pocházejí z Latinské a Střední Ameriky.

 

Proč je zařadit do jídelníčku

Chia semínka obsahují 5× více vápníku než mléko (navíc obsahují bor, což je stopový prvek podporující transport vápníku do kostí), 2× více draslíku než banány a 3× více železa než špenát. Jsou velmi bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, antioxidantů a omega-3 nenasycených mastných kyselin. Chia semínka pomáhají předcházet kardiovaskulárním onemocněním, přispívají k lepší psychické koncentraci a umí snižovat hladinu krevního cukru, takže jsou výborným pomocníkem při hubnutí. Také mají významný antioxidační a detoxikační účinek.

Chia semínkům se přezdívá „runner food“ (potrava běžců), protože mají schopnost dodat výdrž a vitalitu při dlouhých běžeckých výkonech. Díky své hydrofilní schopnosti průběžně dodávají tělu tekutiny.

 

Jak je připravit

Chia semínka nevyžadují žádnou další přípravu, hodí se pro přímé použití. Chcete-li připravit chia gel jako náhražku vajec při pečení, namočte chia semínka na několik minut do studené vody. Základní poměr je 1 díl semínek a 10 dílů vody, podle potřeby můžete ale připravit gel hustší nebo řidší.

chia-seminka-2.jpg
www.seminka-chia.cz

 

K čemu se hodí

  • příprava chia gelu jako náhražky vajec na pečení
  • příprava chia pudinku (recept zde)
  • do slaného i sladkého pečiva
  • do ovocných i zeleninových salátů (recept např. zde)
  • do jogurtů, müsli a kaší (recept např. zde)
 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *