Suroviny
600 g brambor
200 g bezlepkové mouky (např. Jizerka nebo Doves Farm)
sůl
1 lžička jedlé sody nebo bezlepkového prášku do pečiva
Postup
Brambory uvaříme ve slupce. Vychladlé je oloupeme a nastrouháme najemno. Zasypeme bezlepkovou moukou, osolíme a zpracujeme v hladké těsto. Z těsta vytvarujeme menší válečky, které vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut. Do vody přidáme jedlou sodu nebo prášek do pečiva, které výrazně snižují vytvoření lepkavé vrstvy na povrchu knedlíků.
Uvařené knedlíky ihned nakrájíme na plátky, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.
Poznámky
Upraveno dle tradičního receptu do podoby bez lepku a vajec.
Jedlou sodu přidávám do vody při vaření jakýchkoli knedlíků – kynutých, houskových i bramborových. Jsou pak na povrchu krásně hladké, ale ne lepivé a "oslizlé".