Čirok

Co je zač

Čiroku se v USA pro jeho výborné pekařské vlastnosti přezdívá pšenice celiaků. Tato přirozeně bezlepková obilovina, jedna z nejstarších obilovin vůbec, pochází původně z Afriky, kde ji pěstovali už staří Egypťané. Později se čirok zabydlel i v Evropě, Asii a Americe. V celosvětové produkci čirok zaujímá páté místo v obilovinách pěstovaných pro lidskou výživu hned za pšenicí, kukuřicí, rýží a ječmenem, a sedmé místo ve všech pěstovaných plodinách ještě po sóje a bramborách. U nás se používá už od 20. let minulého století technický čirok.

Proč ho zařadit do jídelníčku

Čirok má vysoký podíl kvalitních bílkovin (srovnatelně s quinoou či amarantem). Navíc obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v rostlinné říši vyskytuje poměrně vzácně a která je zásadní pro správný růst a vývin mladého organismu. Proteiny obsažené v čiroku se svým složením přibližují kvalitě živočišné bílkoviny a svou biologickou hodnotou předčí i mléko a sójové boby. Právě díky svému vysokému obsahu proteinů je vhodný také pro vegetariány, vegany a makrobiotiky.
Čirok je dále bohatý na antioxidanty, vitamíny skupiny B a některé minerály (vápník, draslík, hořčík). V USA je čirok nazýván „pšenice celiaků“.

 

Jak ho připravit
Čirokové zrno vyžaduje delší tepelnou úpravu. Máte-li čas, je lepší ho předem na několik hodin namočit. Propláchnutý čirok vařte v trojnásobku vody asi 50 minut a při vaření hlídejte, aby se nevyvařila všechna voda. Doporučujeme použít větší množství vody a na závěr ji slít.

 

K čemu se hodícirok-rostlina.jpg

Zrno/kroupy
  • jako příloha (například místo rýže)
  • do salátů a rizot (obdobně jako kuskus)
  • na přípravu sladkých kaší a nákypů
  • do dětských příkrmů
  • zavářka do polévek
  • na přípravu čirokového „popcornu“
 
Mouka
Čiroková mouka si získala obrovskou popularitu po celém světě. Má neutrální chuť a výborné pečicí vlastnosti. Hodí se pro přípravu chleba, pizzy, třených těst i sušenek.
 

Nutriční hodnoty (na 100 g)
Energie: 1419 kJ/340 kcal
Bílkoviny: 11.3 g
Sacharidy: 75 g
Tuky: 3.3 g
Vláknina: 6.3 g

 

Recepty z čiroku najdete v sekci Obilniny a pseudoobilniny – Čirok.

 

Poznámka: obrázky jsem si vypůjčila z www.depositphotos.com a http://southcarolina1670.wordpress.com.

Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.