Suroviny
100 g arašídového másla
20 g rýžových vloček
20 g pohankových vloček
120 g univerzální bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm samokypřicí)
75 g nahrubo nastrouhané mrkve
2 lžíce cukru
1 lžíce chia semínek
1 lžička vanilkového extraktu
několik lžic vody (podle potřeby)
Postup
Všechny suroviny promícháme a vytvoříme z nich kompaktní tužší těsto. Vodu přidáváme po lžících podle potřeby, její množství záleží na tom, jak šťavnatou máme mrkev a jak řídké je arašídové máslo.
Polévkovou lžící odebíráme kousky velikosti vlašského ořechu. Navlhčenýma rukama z těsta uválíme kuličku a poté ji rozmáčkneme na asi 0.5 cm vysokou placičku. Vytvarované sušenky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 °C asi 12-15 min, až než sušenky lehce zezlátnou.
Poznámky
Nápad použít arašídové máslo jako základ těsta na sušenky jsem získala z amerických blogů. Díky arašídům a chia semínkům jsou sušenky skvělým zdrojem bílkovin.