Sušenky Anzac (Anzac cookies)

Surovinyanzac-cookies-2.jpg

1 hrnek bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm bílou)
1 hrnek pohankových vloček
¾ hrnku strouhaného kokosu
½ hrnku cukru
140 g margarínu bez obsahu mléka (např. Stella)
3 lžíce agávového sirupu (rýžového, kukuřičného nebo medu)
3 lžíce horké vody
½ lžičky jedlé sody

 

Postup

V míse smícháme mouku, vločky, kokos a cukr. Margarín a sirup rozehřejeme, přidáme vodu a sodu a vše vlijeme do mísy se sypkými surovinami. Důkladně promícháme. Je-li směs příliš sypká, přidáme ještě trochu vody. Z hmoty pomocí lžiček formujeme sušenky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Mezi sušenkami necháme menší mezery, během pečení trochu nabydou. Pečeme při 160 °C asi 12 minut, až začnou okraje zlátnout. Po upečení necháme zcela vychladnout na plechu.

 

Poznámky

Anzac sušenky pocházejí z Nového Zélandu. Křupavé sušenky z trvanlivých surovin se staly oblítenou stravou vojáků za první světové války. Zkratka ANZAC znamená "Australian and New Zealand Army Corps". Každoročně si 25. dubna Australané a Novozélanďané připomínají "Anzac Day" – den, kdy v roce 1915 vojáci těchto dvou zemí svedli po boku Britů a Francouzů krvavou bitvu první světové války na pobřeží Turecka.

Inspiraci jsem čerpala zde: www.healtheries.co.nz/healthy-and-gluten-free-recipes/healthy-cookies-and-biscuit-recipes/gluten-free-anzac-cookies.

 

anzac-cookies.jpg

 

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *