Loupáčky

Surovinyloupaky.jpg

250 ml sojového nebo rýžového mléka
špetka soli
50 g cukru
60 g oleje
1 vanilkový cukr
400 g bezlepkové mouky (dala jsem 200 g Doves Farm světlá a 200 g Michalík I)
1 sáček sušeného droždí
citronová kůra
2/3 lžičky xanthanu
mák na posypání

 

Postup

Rostlinné mléko mírně ohřejeme, přidáme lžíci cukru a sušené droždí, rozmícháme a necháme na teplém místě asi 10 minut. Mezitím si odvážíme sypké suroviny a důkladně je promícháme. Přidáme vzejitý kvásek a ostatní tekuté suroviny a vypracujeme pevnější těsto. To ihned bez kynutí rozdělíme na dvě poloviny. Každou polovinu pak vyválíme na kulatou placku, nakrájíme na osminky a zabalíme do loupáčků. Ty přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme asi 30 min nakynout. Pak lehce potřeme vodou a posypeme mákem. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C dorůžova (asi 20 minut).

 

Poznámky

Zdroj receptu: inspirováno několika recepty na internetu a upraveno tak, aby loupáčky neobsahovaly lepek, mléko ani vejce.
U bezlepkového kynutého těsta je důležité, že nesmí kynout dvakrát. Proto ho nejdřív zpracujeme do požadovaného tvaru a pak teprve necháme nakynout.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *