Suroviny
3 červené řepy (velké asi jako tenisový míček)
2 lžíce oleje
1 lžíce medu
1-2 lžíce krupicového cukru
2 lžíce balzamika
kus čerstvého zázvoru (asi 2-3 cm)
1 lžička tymiánu
3 hřebíčky
sůl
pepř
hrst lískových oříšků
dvě hrsti polníčku
Postup
Červenou řepu očistíme a ve slupce uvaříme doměkka (asi 30-45 minut). Uvařenou necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky nebo malé kostičky.
V hrnci smícháme olej, med, cukr, balzamiko, jemně nastrouhaný zázvor, tymián, hřebíček, sůl a pepř a prohřejeme, až se cukr rozpustí a vznikne hustá marináda. Přidáme nakrájenou řepu a za občasného zamíchání 5 minut prohříváme. Poté přiklopíme pokličkou, stáhneme z plotýnky a necháme pod pokličkou pomalu vychladnout.
Podáváme s čerstvým zeleným salátem (nejlepší je polníček nebo rukola) a posypané nasekanými lískovými oříšky.
Poznámky
Suroviny na marinádu jsem nakombinovala z několika receptů a výsledek opravdu stojí za to.