Domácí sojový jogurt

Surovinysojovy-jogurt.jpg

sojové mléko
sojový jogurt s živou kulturou
(želatinový ztužovač za studena)

 

Postup

Sojové mléko zahřejeme na 35-40 °C a smícháme se sojovým jogurtem. Na každých 100 ml mléka počítáme 1 plnou kávovou lžičku jogurtu. Směs přelijeme do skleniček a zavíčkujeme. Necháme na teplém místě dokud jogurt nezhoustne, trvá to přibližně 8 hodin. Hotový jogurt uskladníme v lednici a spotřebujeme do jednoho týdne.
Zkoušela jsem použít sojová mléka Alpro, Provamel a Alnatura, jogurt se podařil ze všech. Jako zdroj jogurtové kultury jsem použila bílý jogurt Provamel, Alpro (k dostání je zatím asi pouze v zahraničí), Joya.
Podobně lze „množit“ i kysané sojové nápoje, např. Sojkyšku.
Použitím vanilkového nebo čokoládového sojového mléka lze připravit výborný ochucený jogurt. Případně lze hotový jogurt dochutit kakaem (pozor na obsah mléka), džemem, medem nebo ovocem.
Pro „zrání“ jogurtu je vhodné jakékoli teplé místo. V zimě ho dávám na kamna, v létě za okno (v tom případě je třeba ho zabalit, aby k němu nešlo světlo). Také je možné ho nechat zabalený pod peřinou. Trochu sofistikovanější metodou je použití jogurtovače, není však nutný, opravdu stačí jen nějaké teplé místo.

 

Aktualizace květen 2013 – poslední dobou se mi nedaří připravit hustý jogurt. Podle ohlasů návštěvníků těchto stránek nejsem sama. Pustila jsem se proto do pátrání, jak jogurtu pomoci, aby víc "zjogurtovatěl". Výrobci si pomáhají nejrůznějšími zahušťovadly, nám asi nezbyde, než si z nich vzít příklad. Spolu se čtenářkou Lindou jsme zkoušely zahuštění želatinou, které se osvědčilo (postup viz níže). Kromě toho by šlo pravděpodobně použít i bezlepkový škrob, např. kukuřičný nebo tapiokový, to jsem ale ještě netestovala.

Kromě problémů s hustotou se mě často čtenáři ptají na možnost použití jiného rostlinného mléka než sojového. Zde mám bohužel špatnou zprávu, zdá se, že sojové mléko je opravdu nejvhodnější a jogurty z ostatních "mlék" (rýžového, mandlového, ovesného – pouze pro ty, kterým nevadí lepek) nezhoustnou, pravděpodobně z důvodu nízkého obsahu bílkovin.

Příprava sojového jogurtu s využítím ztužovače:

Na 1 litr mléka počítáme 125-150 g sojového jogurtu a 1 balení želatinového ztužovače za studena (od Dr Oetkera). Sojové mléko zahřejeme na 35-40 °C, vmícháme jogurt a ztužovač, nalijeme do skleniček a necháme na teplém místě nebo v jogurtovači zrát.

 

Poznámky
Zdroj receptu: inspirace na internetu.
Na závěr malá kalkulace. Sojový jogurt Joya bílý stojí okolo 20 Kč (125 g), Sojade bílý 50 Kč (400 g), Sojade vanilkový dokonce 80 Kč (400 g). Oproti tomu 1 l sojového mléka Alnatura je za 37 Kč, Provamel 50 Kč a asi nejchutnější Alpro 55 Kč. Cena ochuceného sojového mléka (např. vanilka, čokoláda) se pohybuje mezi 40 až 60 Kč za 1 litr. I když se k ceně mléka připočte energie a vlastní práce, stále jogurt vychází téměř o polovinu levněji než kupovaný. Navíc víte, co obsahuje, že opravdu nepotkal laktózu, mléčné bílkoviny a žádnou chemii.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *