Suroviny
210 g univerzální bezlepkové mouky (Schär Mix C)
140 g bezmléčného tuku (Alsan, Stella)
50 g moučkového cukru
1/3 lžičky xanthanu
na slepení libovolné oříškové máslo (arašídové, mandlové, kešu…)
na ozdobení hořká čokoláda bez obsahu mléka
Postup
Z mouky, cukru, xanthanu a tuku vypracujeme hladké nelepivé těsto. Rozválíme ho na 3 mm vysokou placku a vykrájíme libovolné tvary. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160 °C asi 15 minut, až než začnou růžovět okraje. Upečené pečivo necháme zcela vychladnout na plechu. Poté slepíme vždy dva kousky k sobě oříškovým máslem. Je-li příliš tuhé, můžeme ho naředit kapkou rostlinného mléka nebo rumu. Na závěr sušenky pocákáme rozpuštěnou čokoládou.
Poznámky
Oříškové máslo je možné nahradit nádivkou z mletých ořechů, tuku a rumu.