Punčové cukroví

Punčové cukroví

Suroviny

Těsto

  • 260 g bezlepkové mouky (použila jsem Schär Mix C)
  • 40 g škrobu (bramborový, kukuřičný)
  • 80 g cukru moučka
  • 180 g bezmléčného tuku (použila jsem Stellu)
  • nastrouhaná kůra z ½ citronu
  • ½ lžičky xanthanu

Punčová nádivka

  • 150 g cukru moučka
  • 140 g mletých vlašských ořechů nebo mandlí
  • 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce pikantní marmelády (rybízová, meruňková)
  • 70 g bezlepkové strouhanky
  • šťáva a kůra z 1 citrónu
  • 1 lžíce kakaa
  • skořice
  • hřebíček

Čokoládová poleva

  • hořká čokoláda Orion (neobsahuje lepek ani mléko a je lepší než čokoláda na vaření)
  • plátek ztuženého tuku Omega

Postup

Ze všech surovin zaděláme hladké pevné těsto, zabalíme jej do fólie a necháme v chladu alespoň hodinu odpočinout. Poté rozválíme na plát silný asi 4 mm a vykrájíme srdíčka či jiné oblíbené tvary. Přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160 °C 8-10 min. Necháme na plechu vychladnout, teprve poté s cukrovím manipulujeme – teplé je velmi křehké a snadno se láme.
Na nádivku smícháme všechny suroviny, podle potřeby doředíme rumem nebo kapkou vody, aby byla nádivka vláčná a nerozsýpavá. Připravenou nádivkou slepujeme vždy dvě vykrojená srdíčka. Nakonec potřeme čokoládovou polevou a ozdobíme např. mandlovými lupínky.

Poznámky

Nádivka je skvělá i na plnění košíčků. Mleté ořechy je možné nahradit jemně umletým kokosem.

 
4/5 - (3 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *