Libečkové pesto

libeckove-pesto-nova.jpg

 

Suroviny

3-5 hrstí listů libečku (bez stopek)
100 g slunečnicových semínek
2 stroužky česneku
sůl
olej dle potřeby a chuti (asi 100-200 ml)

 

Postup

Na přípravu pesta budeme potřebovat sekáček (chopper, sekací nádobu dodávanou s tyčovým mixerem), případně klasický mixer.

Libeček umyjeme a dobře osušíme. Voda snižuje trvanlivost hotového pesta.

Do mixovací nádoby upěchujeme libečkové listy, zasypeme je slunečnicovými semínky, přidáme nahrubo nakrájený česnek a sůl. Zalijeme olejem tak, aby hladina sahala těsně nad semínka. Nahrubo rozmixujeme. Neměli bychom získat pastu, ale směs s malými kousky semínek. Gumovou stěrkou setřeme velké kousky, které ulpí na stěnách. Pokud je směs příliš hustá a mixér/sekáček si s ní neporadí, přilijeme ještě trochu oleje.

Hotové pesto přendáme do sklenice a skladujeme v lednici. Vydrží nejméně čtrnáct dní. Pesto je možné i zmrazit, a uchovat tak na zimu.

 

Poznámky

Jako malá jsem libeček neměla ráda, jeho chuť mi vadila v polévkách i v bramborách. Nedávno jsem ale ochutnala libečkové pesto od firmy Hradecké delikatesy a okamžitě jsem mu propadla. Ihned jsem se rozhodla, že odteď si pesto budu vyrábět doma. V tom původním byla ještě sušená rajčata, já jsem použila jen základní suroviny, které jsem měla doma po ruce. Suroviny je možné obměňvat, slunečnicová semínka nahradit třeba vlašskými ořechy nebo mandlemi, přidat chilli nebo lahůdkové droždí.

Pesto si mažu na bezlepkové krekry a přidávám ho do zeleninových salátů, ale určitě bude skvělé i s těstovinami nebo vařenými bramborami. Za mě je to rozhodně hit letošního léta.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *