Citronová rýže (indický recept)

Suroviny

  • 1 hrnek rýže
  • 1.5 hrnku vody
  • sůl
  • 2 lžíce arašídů
  • 2 lžíce kešu oříšků
  • 4 lžíce oleje
  • 1 rovná lžička černého hořčičného semínka
  • 1 rovná lžička římského kmínu
  • kousek červené chilli papričky
  • 10 kari lístků
  • 1/3 lžičky kurkumy
  • podle chuti práškové chilli koření
  • citronová šťáva dle chuti (asi z poloviny až celého citronu)

 

Postup

Propláchnutou rýži uvaříme v osolené vodě doměkka, provzdušníme vidličkou a necháme trochu vychladnout.

Arašídy a kešu oříšky opražíme nasucho na pánvi, až začnou zlátnout, a odložíme stranou.

Do rozehřátého oleje nasypeme hořčičné semínko a římský kmín a smažíme asi 30 sekund, až se koření rozvoní a začne praskat. Poté přidáme chilli papričku a kari lístky a smažíme dalších 15–30 sekund. Dále přidáme kurkumu, chilli koření, promícháme a stáhneme z plotýnky. Přilijeme citronovou šťávu a připravenou směs vmícháme spolu s ořechy do uvařené rýže. Důkladně promícháme, aby se všechna zrnka rýže obarvila, prohřejeme a ihned podáváme.

 

Poznámky

Tento velmi jednoduchý a rychlý recept pochází z jižní Indie. Kari lístky se u nás obtížněji shánějí, ale dají se objednat na internetu a určitě je doporučuji nevynechávat, dodávají rýži nezaměnitelnou chuť i vůni. Rýži je lepší dostatečně osolit hned na začátku při vaření, v hotovém jídle už se sůl hůř rozpouští. Množství citronové šťávy záleží na individuální chuti, ale doporučuji nešetřit, výsledná chuť by měla být opravdu citronová.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *