Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dýňový chleba

Surovinydynovy-chleba-1.jpg

300 g dýně hokkaidó
500 g směsi Simply Adveni
1 lžička mletého kmínu
1.5-2 lžičky soli
1 lžička cukru
2 lžíce oleje
2 lžičky sušeného droždí
hrst dýňových semínek
voda podle potřeby, cca 300 ml

 

Postup

Dýni nakrájíme na menší kousky, podlijeme trochou vody a uvaříme doměkka. Poté ji rozmixujeme na hladké pyré. Případně ji můžeme upéct a rozmixovat s trochou vody.
Směs Simply Adveni promícháme s kmínem, cukrem, solí, droždím, olejem, dýňovým pyré a semínky. Vodu přiléváme podle potřeby, aby vzniklo pevné těsto, které nelepí a drží tvar. Necháme na teplém místě 1 hodinu vykynout.
Do trouby dáme prázdnou formu na pečení chleba (já obvykle peču v silnostěnném kulatém hrnci), na dno položíme plech a troubu i s oběma nádobami předehřejeme na 240 °C. Poté do hrnce přendáme vykynuté těsto, upravíme tvar bochníku a na povrchu uděláme několik zářezů. Vrátíme zpět do trouby a do předehřátého plechu nalijeme 1 litr vroucí vody. Lijeme opatrně, začne se okamžitě tvořit pára. Pečeme 15 minut při 240 °C, poté troubu stáhneme na 210 °C a dopečeme ještě 45 minut. Během pečení chleba dvakrát potřeme studenou vodou (obvykle potírám po 20 a 40 minutách pečení). Upečený chleba přendáme na mřížku a necháme vychladnout.

 

Poznámky

Množství vody záleží na tekutosti připraveného dýňového pyré, raději ji přiléváme postupně, aby těsto nebylo příliš řídké.
Pro dochucení je možné přidat oblíbené bylinky (např. rozmarýn nebo oregano) a trochu víc soli než obvykle, dýňové pyré slanost srazí.

dynovy-chleba-2.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář