Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sabudana kheer (dezert z tapiokových perliček)

Surovinysabudana-kheer-1.jpg

½ hrnku tapiokových perliček
2 hrnky vody
2 hrnky rostlinného mléka
cukr dle chuti (Indové dávají 6 a víc lžic, já mnohem méně!)
½ lžičky mletého kardamomu
2 lžíce nasekaných ořechů (kešu, pistácie, lískové...)
špetka šafránu

 

Postup

Tapiokové perličky propláchneme a namočíme nejméně na 2 hodiny do studené vody (lze i přes noc). Namáčecí vodu slijeme, tapioku přendáme do silnostěnného hrnce, zalijeme vodou a mlékem a přivedeme k varu. Poté stáhneme na nejnižší stupeň, přidáme cukr, kardamom a šafrán a za stálého míchání vaříme, až než perličky zprůsvitní a získáme řídkou kašovitou konzistenci (asi 10 minut). Na závěr vmícháme nasekané ořechy. Podávat můžeme horké, vlažné nebo vychlazené.

 

Poznámky

Tapioku jsem prvně objevila v německých Drážďanech asi před dvěma lety a přivezla jsem si jí půlkilový balíček na vyzkoušení. Dnes už se rozšířila i u nás (hlavně ve formě Bubble tea). Při trošce štěstí na ni můžete narazit ve vietnamských prodejnách potravin. V Praze je k sehnání v prodejnách U Modrého Slona (Francouzská 3, Vinohrady) a Shalamar Foods (Lipanská 835/3) a na internetu v řadě e-shopů (stačí si vygooglit "tapioka perly").

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář