Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jáhly se zeleninou na způsob leča

jahly-se-zeleninou-na-zpusob-leca.jpg

 

Suroviny

1 velká cibule
2 lžíce oleje
3 rajčata
1 paprika
půlka menší cukety
150 g jáhel
sůl
pepř

 

Postup

Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme na kousky nakrájená rajčata a papriku a nahrubo nastrouhanou cuketu. Pod pokličkou dusíme do změknutí.
Jáhly propláchneme horkou vodou, zalijeme je 1.5 násobkem vody, osolíme a přivedeme k varu. Pod pokličkou vaříme, až jsou jáhly téměř měkké, asi 10 minut. Poté přimícháme zeleninový základ na lečo, podle potřeby podlijeme trochou vody a pod pokličkou ještě asi 5 minut podusíme, aby se jáhly dovařily a došlo k propojení chutí. Dochutíme čerstvě namletým pepřem a můžeme podávat.

 

Poznámky

Pokud jsou rajčata hodně kyselá, je možné přidat špetku cukru. Pokud chcete docílit skutečné iluze leča, použijte místo běžné soli indickou černou sůl kala namak, která intenzivně voní po vajíčkách.

Jáhly obsahují ve srovnání s jinými obilovinami dost tuku, a proto mají větší tendenci ke žluknutí. Tradiční postup přípravy říká, že se mají opakovaně spařit horkou vodou, aby se zbavily hořkosti (žluknutých tuků). Já již delší dobu kupuji jáhly v bio kvalitě a raději v obchodech, kde je velký odbyt. Po otevření příjemně voní a nejsou žluklé. Nespařuji je, jen je propláchnu 2x studenou vodou a dám vařit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář