Lahodně s Ellou

Ella Woodward

„Životní styl podle Elly je o počítání výživných látek, ne kalorií“

Blogerka Ella Woodward patří mezi hvězdy moderního zdravého stravování. lahodne-s-ellou.jpgJeště před několika lety se živila gumovými medvídky a čokoládovými tyčinkami a ovoce a zeleninu znala jen z obrázků. Až nemoc ji přiměla své stravování od základů změnit. Klasická léčba nepomáhala, a tak se Ella ze dne na den rozhodla stát se bezlepkovou vegankou. Okolí si z ní sice dělalo legraci, ale ona velmi brzy pocítila zlepšení zdravotního stavu. Založila blog a slíbila vkládat alespoň tři recepty týdně, což ji mělo motivovat k tomu vařit pestře a neskončit u stereotypu. Dnes zná Ellu téměř každý, kdo se o zdravou stravu alespoň trochu zajímá. Své nejúspěšnější recepty se rozhodla sdílet nejen na blogu, ale také prostřednictvím této kuchařky.

 

Knížka působí příjemně už na první pohled, možná díky světlé pevné vazbě a titulnímu obrázku Elly nabírající si z talíře cuketové špagety. Čiší z ní pohoda a dobrá nálada. V úvodní části vypráví Ella svůj životní příběh a poté seznamuje čtenáře se základními surovinami, které používá. Mezi ty patří například kokosový olej a kokosové mléko, luštěniny, hnědá rýže, ořechy a semínka, datle Medjool, nepražené kakao a čerstvé ovoce a zelenina. Zmiňuje i nepostradatelné kuchyňské pomocníky – mixer, odšťavňovač a robot. Hlavní část knihy tvoří recepty, které jsou rozdělené do šesti kapitol: Obiloviny, Ořechy a semínka, Fazole a luštěniny, Zelenina, Ovoce, Smoothies a štávy. Dále Ella navrhuje kompletní menu pro různé příležitosti, například slavnostní večeři, holčičí party nebo piknik. V samém závěru autorka zodpovídá nejčastější dotazy, které dostává od čtenářů blogu. V této kratičké kapitole se mimo jiné dovídáme, že Ella vyzkoušela i další alternativní směry včetně živé stravy a alkalické diety, ale ani jeden jí nesedl, s čímž se já osobně můžu ztotožnit.

 

Co tedy můžete podle Elly vyzkoušet? Mě zaujala například hráškovo-mátová polévka z bílých fazolí (str. 105), pohankové rizoto s červenou řepou (str. 42) nebo batátové brownies (str. 166). Už jsem vyzkoušela rizoto s máslovou dýní (str. 54) a pikantní pečenou cizrnu (str. 112) a obojí dopadlo na jedničku.

lahodne-s-ellou-2.jpg

Co se mi na knížce líbí

– knížka je na první pohled krásně barevná, plná fotografií, a to nejen fotografií hotových jídel, ale i surovin a samotné Elly „v akci“, což dělá knížku osobitější

– fotografie jsou graficky svěží a zaujmou

– knížka je v tvrdé vazbě, a i když je to finančně náročnější, mnohem víc tak vydrží

– odlehčený jazyk – Ella píše tak, jak běžně mluví, takže v knížce najdete výrazy jako byla jsem cukrová zrůda, totální závislák, cítila jsem se jako mimozemšťan, googlování, bagrovat oříškové máslo, ládovat se, oříškový maniak…

– většina receptů vychází z poměrně malého množství surovin a nepřekombinovává různé chutě

 

Co se mi na knížce nelíbí

– některé fotografie jsou příliš malé, i když je jim věnována celá stránka, takže je 80 % stránky bílých a uprostřed se krčí maličká fotka

– u některých receptů je sice pěkná velká fotografie výchozích surovin, ale čtenář si tak neudělá představu, jak má vypadat hotové jídlo

– některé překlady nejsou příliš vhodně zvolené, například nutriční kvasnice (lahůdkové droždí), batáta (batát), müsli drobenka (granola)

– na konci je slovníček pojmů, který vytvořil překladatel. Je vidět, že si s ním nedal zase až tolik práce, je stylově nesjednocený a na první pohled vznikl jen nakopírováním informací a definic z různých internetových stránek. Nicméně alespoň udává odkazy na původní zdroje.

lahodne-s-ellou-3.jpg

Další postřehy

– Ella není celiak, takže bez omezení jí běžný oves, hlavně ve formě ovesných vloček. Upozorňuje ale čtenáře, že celiaci musejí používat oves bezlepkový, který je ale výrazně dražší.

– Ella se snažila prorazit v Paříži jako modelka, takže jí není cizí focení, a možná i proto je sama na řadě fotek v knížce. Má moc pěknou postavu, ale čtenáři by si měli být vědomi toho, že to není z její „diety“, ale dost pravděpodobně má k takové postavě předpoklady. Ellina dieta se mi naopak zdá občas až příliš energeticky bohatá, ať už kvůli množství ořechů a ořechových másel, sladidel nebo avokáda. Sama Ella ale v knížce uvádí, že její životní styl je o počítání výživných látek, ne kalorií.

– některé Elliny postřehy nejde napasovat na české prostředí, například to, že je quinoa levná nebo že se pohanka shání hůř než quinoa

 

Závěrem

Kuchařku určitě doporučuji, i když sama si některé recepty trochu upravím (připadá mi, že Ella používá až příliš ořechů, datlí a sladidel). Kromě kuchařky doporučuji i Ellin blog (www.deliciouslyella.com), který kromě receptů obsahuje i články o cvičení, pozitivním myšlení, kosmetice a dalších zajímavých postřezích.

 

Knížku vydalo nakladatelství Dobrovský.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *