Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ostružinový koláč se šáchorem

ostruzinovy-kolac-se-sachorem.jpg

 

Suroviny

120 g jáhlové mouky
120 g rýžové mouky
120 g pohankové mouky
100 g bramborového nebo kukuřičného škrobu
50 g šáchorové mouky
120 g cukru
4 lžíce oleje
1 jablko
1 a ½ prášku do pečiva
½ lžičky xanthanu
1 lžíce psyllia
380 ml vody

ostružiny

 

Postup

Všechny sypké suroviny promícháme, přidáme najemno nastrouhané jablko, olej a vodu a krátce prošleháme. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a posypeme ostružinami. Pečeme při 160 °C asi 25 min, až se těsto přestane lepit na špejli. Upečený koláč necháme krátce vychladnout na plechu a poté vyndáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil a nesrazil.

 

Poznámky

Šáchor (zemní mandle, tygří ořechy) je skvělou náhražkou ořechů pro všechny alergiky. Celé hlízky připomínají seschlý lískový oříšek, jedí se čerstvé nebo pražené, často se melou na vločky nebo moučku a používají se všude tam, kde běžné ořechy. Kromě toho, že dobře chutnají, dodávají našemu tělu vlákninu, rutin, vitamin E a spoustu dalších prospěšných látek. Šáchorovou mouku (mletý šáchor) je k zakoupení u firmy Adveni Medical a v prodejnách zdravé výživy. I když jeho cena je vyšší, vřele doporučuji ochutnat!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář