Suroviny
500 g bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm bílá bez lepku)
120 g cukru
1 prášek do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžička mleté skořice
½ lžičky xanthanu
4 lžíce oleje
400-500 ml vody (podle šťavnatosti jablek)
hrst sekaných vlašských ořechů
2 velká jablka
1 lžíce citronové šťávy
Postup
Jablka i se slupkou nastrouháme na hrubším struhadle a zakápneme je citronovou šťávou. Všechny pevné suroviny včetně poloviny ořechů odměříme do hlubší mísy a promícháme je. Přidáme olej, vodu a nastrouhaná jablka a důkladně promícháme. Podle potřeby přilijeme trochu vody, aby vzniklo ne příliš husté těsto. To nalijeme na plech vyložený pečicím papírem, posypeme zbytkem sekaných ořechů a pečeme při 160 °C asi 30 min. Při pečení můžeme do trouby vložit plecháček s vodou, koláč se pak tolik nevysuší.
Poznámky
Do těsta je možné přidat i rozinky namočené předem v rumu nebo černém čaji.